Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spanplafond zelf plaatsen

Wil je je plafond snel en eenvoudig renoveren zonder stoffige sloopwerkzaamheden? Dan ben je met een spanplafond gegarandeerd van een egaal, onderhoudsvriendelijk en stijlvol resultaat. Eventueel is het mogelijk om zelf zo’n verlaagd plafond met kunststof doek te monteren. Waarmee moet je rekening houden als je zelf een spanplafond wil plaatsen? En wegen de risico’s op tegen de uitgespaarde arbeidskosten? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Hoe spanplafond zelf plaatsen?
Prijs spanplafond zelf plaatsen
Belangrijke aandachtspunten
Zelf spanplafond plaatsen of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

Is een spanplafond zelf plaatsen een goed idee?

Een spanplafond is een op maat gemaakt doek (in polyester of PVC) die onder je huidige plafond komt te hangen. Wil je graag zelf zo’n vals plafond plaatsen? Dan spaar je natuurlijk de arbeidskosten van een vakman uit. Tegenover dat financiële voordeel staan echter enkele nadelen en risico’s:

 • Je moet zelf al je materiaal kopen/huren: als je wil doe-het-zelven moet je zelf al het nodige materiaal aankopen: de kunststof doeken zelf, de plafond- of wandprofielen, de inbouwspots, … Kies je voor een PVC-doek? Dan moet je ook nog een hittekanon huren om de kamer op te warmen tot 40 à 50 °C. Anders is het doek niet soepel genoeg om aan te spannen.
 • Je hebt minder keuzevrijheid: je kan spanplafonds verkrijgen in verschillende kleuren, designs en afwerkingen. Ga je zelf je spanplafond plaatsen? Dan is het aanbod aan tinten, prints, … veel beperkter. Je hebt dus niet dezelfde mogelijkheden als bij een vakman.
 • Plaatsing verloopt trager: dankzij al zijn ervaring en expertise plaatst een vakman je spanplafond doorgaans op 1 dag. Zo blijven de arbeidskosten sowieso beperkt. Ga je zelf aan de slag? Dan is de kans groot dat de montage van zo’n verlaagd plafond meer tijd in beslag neemt.
 • Risico op fouten: een spanplafond plaatsen is een secure klus die de nodige ervaring vergt. Bij het doe-het-zelven moet je dus opletten dat je geen fouten maakt: verkeerde opmeting van je ruimte, voldoende inbouwhoogte voor de nutsvoorzieningen (verlichting, airco, kabels, …), openingen in het doek snijden voor inbouwspots, luidsprekers, …
 • Geen garantie bij schade: breng je tijdens de montage schade toe aan de spandoeken (bv. bij het uitsnijden van de openingen) of je muren? Of blijkt het spanplafond niet de juiste afmetingen te hebben? Dan zijn die extra kosten voor jouw rekening.
 • Geen verlaagd btw-tarief: werk je samen met een professionele plaatser en is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%, zowel voor de arbeids- als materiaalkosten. Bij doe-het-zelven kom je niet aanmerking voor dat verlaagde btw-tarief.

Is doe-het-zelven een goed idee? De voordelen van samenwerken met een vakman zijn duidelijk groter dan de uitgespaarde werkuren. Zo’n specialist plaatst je spanplafond in minder dan 1 dag, waardoor die arbeidskosten sowieso meevallen (zeker in combinatie met het verlaagde btw-tarief). Bovendien ben je zeker van een correcte plaatsing met uitsluitend hoogwaardige doeken, profielen, … Kortom, het loont zeker meer om een vakman in te schakelen voor je spanplafond op maat.

 

Hoe spanplafond zelf plaatsen?

spanplafond zelf plaatsen

Ben je een ervaren klusser en wil je graag zelf je spanplafond plaatsen? Voor een correcte uitvoering en een optimaal, egaal eindresultaat volg je het best de volgende stappen:

 1. Opmetingen correct uitvoeren

  Zelf een spanplafond plaatsen begint met een correcte opmeting van je huidige plafond. Je meet de breedste breedte en dan de langste lengte van de ruimte in kwestie. Voor voldoende speling bij de plaatsing tel je nog eens 10 cm extra aan beide kanten. Kortom, is je ruimte bv. 4 meter lang? Bestel dan een doek(en) met een lengte van 4,20 meter.

 2. Profielen bevestigen

  De volgende stap is het bevestigen van de montageprofielen tegen je muur of je plafond. Zorg voor voldoende ruimte tussen je oude plafond en je spanplafond, afhankelijk van de nutsvoorzieningen (verlichting, airco, audio, …). Eventueel kan je deze wand- of plafondprofielen verder afwerken met sierlijsten.

 3. Spandoek plaatsen en opspannen

  Zijn de profielen correct bevestigd? Dan is het tijd om de kunststof doek(en) in de profielen te plaatsen en aan te spannen. De overtollige stukken doek kan je daarna afsnijden. Let op: bij een polyester doek gebeurt de plaatsing bij kamertemperatuur, maar dat is niet zo bij een doek in PVC. Om zo’n doek soepel genoeg te krijgen, moet je de ruimte opwarmen met een hittekanon tot 40 à 50 °C.

 4. Openingen in de doek uitsnijden

  Als je spanplafond mooi opgespannen is, moet je enkel nog de eventuele openingen uitsnijden voor de inbouwspots, luidsprekers, … Je kan zowel kiezen voor ronde als vierkante openingen in het kunststof doek (in verschillende afmetingen). Let op: gemaakte gaten dichtmaken is moeilijk. Bij foutjes moet je dus een nieuwe spandoek bestellen.

LET OP: bij de montage van een spanplafond komt duidelijk heel wat kijken. Wil je zeker zijn van een perfect egaal, hoogwaardig spanplafond met een inbouwhoogte op maat? Dan doe je het best een beroep op een professionele plaatser actief in je buurt. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

Prijs spanplafond zelf plaatsen

Wil je je spanplafond zelf plaatsen? Dan betaal je natuurlijk geen arbeidskosten van een vakman, maar wel al het vereiste materiaal voor deze klus. Je mag gemiddeld rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Standaard spandoeken: vanaf € 20 per m² (incl. btw)
 • Wand- of plafondprofielen: vanaf € 10 per stuk (incl. btw)
 • Sierlijsten: vanaf € 6 per stuk (incl. btw)
 • Inbouwspots: vanaf € 20 à 35 per set (incl. btw)

BELANGRIJK: de kosten om je spanplafond zelf te plaatsen hangen natuurlijk af van jouw situatie en wensen. Wat zijn de afmetingen van je ruimte? Werk je met een polyester doek in verschillende banen of met een PVC doek in 1 stuk? Kies je voor een lichtdoorlatend of een standaard spandoek?

 

Komt doe-het-zelven goedkoper uit?

Hou er rekening mee dat je bij doe-het-zelven al je materialen moet aankopen tegen 21% btw. Bovendien moet je bij eventuele fouten nieuwe spandoeken bestellen. Werk je samen met een vakman? Dan ben je zeker van een snelle en efficiënte plaatsing. Daardoor komt het samenwerken met een vakman amper duurder uit. Bovendien kan je ook gegarandeerd genieten van een optimaal eindresultaat voor vele jaren.

TIP: wil je nagaan of doe-het-zelven daadwerkelijk goedkoper is? Vraag dan voorstellen aan bij meerdere specialisten actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en je krijgt er nog gratis advies bovenop. Achteraf beslis je zelf of je de werken uitbesteedt of niet. Ontvang gratis voorstellen op maat bij verschillende plaatsers actief in je buurt.

 

zelf spanplafond plaatsen

 

Belangrijke aandachtspunten

Zelf je spanplafond plaatsen is geen eenvoudige klus. Wil je achteraf niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Dan hou je bij de montage rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Correcte opmetingen: let erop dat je voldoende speling hebt qua lengte en breedte van je kunststof doek(en). Is de spandoek bv. te kort? Dan kan je die niet correct opspannen in je profielen en mag je een nieuwe bestellen. Twijfel je aan de juiste afmetingen? Laat alles dan nameten door een vakman. Zo’n specialist houdt ook rekening met eventuele bogen en uitsteeksels in je bestaande plafond.
 • Inbouwhoogte voor nutsvoorzieningen: wil je met je spanplafond een ingebouwde airco camoufleren? Wil je verlichting boven je spandoek plaatsen of werken met inbouwspots? Voor al je nutsvoorzieningen moet je voldoende ruimte laten tussen je huidige plafond en je spanplafond.
 • Temperatuur bij plaatsing: plaats je een spanplafond in polyester? Dat kan gewoon op kamertemperatuur. Bij een spandoek in PVC moet je echter een hittekanon huren om de ruimte op te warmen tot 40 à 50 °C. Anders is je spandoek niet soepel genoeg om te bevestigen in de profielen.
 • Eventuele isolatie aanbrengen: wil je warmteverlies vermijden en ook eventuele lucht- en contactgeluiden dempen? Dan kan je ook je spanplafond isoleren door een laag glas- of rotswol te plaatsen tegen je oude plafond. Voor een goede geluidsisolatie is een luchtlaag van 5 à 6 cm tussen die isolatie en je spandoek nodig. Ook hier moet je dus rekening houden met de inbouwhoogte van je spanplafond.
 • Openingen voor verlichting, audio, …: je denkt het best op voorhand goed na over de locatie van eventuele verlichtingspunten, luidsprekers, … Bestaande openingen kan je namelijk niet meer verplaatsen. Bij fouten kan je natuurlijk een nieuwe spandoek bestellen, maar dat zorgt voor extra kosten.

TIP: een vakman geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden voor een spanplafond op maat van jouw woning en specifieke wensen (mogelijke uitvoeringen, isolatie, openingen in de spandoek, correcte afmetingen, …). Zo ben je zeker van een doordachte keuze. Ontvang gratis advies op maat.

 

Spanplafond zelf plaatsen of door vakman?

Is het aan te raden om zelf je spanplafond te plaatsen of schakel je toch beter een professionele vakman in? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Spanplafond zelf plaatsen

Zelf je spanplafond plaatsen is alleen aan te raden als je voldoende ervaring en kennis van zaken hebt. Is dat niet het geval? Dan is het risico op fouten (en extra kosten) aanzienlijk. Je moet namelijk met verschillende belangrijke aandachtspunten rekening houden: correcte opmetingen + voldoende speling voor je spandoek, voldoende ruimte voor isolatie en nutsvoorzieningen, openingen in de spandoek correct uitsnijden, …

 

2. Spanplafond laten plaatsen

Wil je 100% zeker zijn van een hoogwaardig spanplafond op maat van jouw woning en wensen? Dan werk je het best samen met een professionele plaatser. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

 • Advies op maat: welke kleur en afwerking (mat, glanzend, gelakt, …) van het spandoek past het best bij jouw ruimte? Hoe dik moet je eventuele isolatielaag boven je spanplafond zijn? Waar plaats je best openingen voor verlichting, audio, …? Een vakman geeft je graag gericht advies op maat.
 • Correcte & vlotte uitvoering: een specialist plaatst je spandoek volgens de regels van de kunst. Hij meet alles correct op, houdt rekening met de inbouwhoogte, … Bovendien gaat hij ook erg efficiënt te werk. Op minder dan 1 dag is je spanplafond doorgaans al geplaatst.
 • Hoogwaardige materialen: een vakman werkt enkel met kwalitatieve spandoeken, profielen, bevestigingsmaterialen, … Zo ben je zeker van een perfect egaal, onderhoudsvriendelijk spanplafond met een lange levensduur. Bovendien heb je bij een specialist ook een bredere keus aan mogelijke uitvoeringen (kleuren, afwerking, prints, …).
 • Garantie bij eventuele schade: is er bij de plaatsing schade aan je spandoek (bv. een kleine scheur)? Of zijn er achteraf problemen? Dan ben je zeker van een garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Dat is bij doe-het-zelven niet het geval.

 

CONCLUSIE: een vakman inschakelen loont meer!

Een specialist plaatst je spanplafond op minder dan 1 dag. En dat is niet alles… Door samen te werken met zo’n vakman ben je ook zeker van een optimaal, duurzaam eindresultaat. Die voordelen wegen zwaarder door dan het uitgespaarde uurloon van een vakman door zelf je spanplafond te plaatsen.

Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij verschillende specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers