Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spanplafond woonkamer

Een spanplafond in de woonkamer komt steeds meer voor. Dat komt omdat je spanplafonds op talloze manieren vorm kan geven en volledig naar jouw smaak kan inkleden. Daardoor passen ze ook bij elke woonstijl. Welke mogelijkheden zijn er nu precies? Wat zijn de voordelen van een spanplafond in je woonkamer? Wat kost het? En kan je het ook zelf plaatsen? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijkheden voor je spanplafond
Spanplafond woonkamer kosten
Plaatsing spanplafond woonkamer
Zelf plaatsen of vertrouwen op een expert?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een spanplafond in de woonkamer?

Een spanplafond is een kunststofdoek dat tussen profielen over je bestaande plafond gespannen wordt. Het is de ideale manier om je woonkamer er snel weer als nieuw te laten uitzien. Zo’n spanplafond heeft daarnaast nog heel wat andere voordelen:

 • Snelle, propere plaatsing: spanplafonds worden over je bestaande plafond gespannen. Er is dus geen nieuwe dragende constructie nodig. Daardoor kan een vakman een spanplafond snel en stofvrij plaatsen. Meubelen kan je dus ook gewoon in je woonkamer laten staan.
 • Veel uitvoeringsmogelijkheden: een wit, donkerrood of beige spanplafond? Eentje met patronen en motieven of een effen kleur? Een matte doek of toch liever een glanzend plafond? De mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Onderhoudsvriendelijk: een belangrijk voordeel van spanplafonds is dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Heb je vlekken op je spanplafond? Dan kan je die er eenvoudig afkrijgen met wat water en eventueel detergent.
 • Akoestiek: spanplafonds kunnen de akoestiek van je woonkamer opmerkelijk verbeteren. Ze absorberen trillingen van geluid, wat leidt tot minder galm. Bovendien bestaan er ook speciaal ontworpen spanplafonds die zorgen voor een nog betere akoestiek.
 • Strakke look: spanplafonds zijn ideaal om buizen, kabels, leidingen… weg te werken. Op het doek zelf zijn trouwens bijna geen naden te zien. Het resultaat? Een strak en egaal design.
 • Verlichting: in je spanplafond kan je ook verschillende soorten verlichting verwerken, zoals led-strips of hanglusters. Op die manier zie je geen kabels en kan je speciale effecten creëren met je verlichting, met een gezellige en sfeervolle woonkamer als resultaat.

Een spanplafond in je woonkamer plaatsen? Vraag advies bij een ervaren installateur. Hij bekijkt jouw woonkamer en geeft je graag meer info over de mogelijkheden. Bovendien kan je offertes van meerdere installateurs vergelijken om de meest geschikte vakman te vinden voor de plaatsing van jouw spanplafond. Start hier je aanvraag.

spanplafond in woonkamer

 

Mogelijkheden voor een spanplafond in de woonkamer

Een spanplafond in je woonkamer kan je helemaal inkleden in de stijl van jouw interieur. Er zijn tal van mogelijkheden waaruit je kan kiezen bij de aanschaf van je spanplafond. We overlopen ze even:

 

1. Soorten spanplafonds

Als je een spanplafond laat plaatsen, heb je de keuze tussen een doek uit PVC of polyester. Dat onderscheid kan je ook aanduiden als een warm of een koud spanplafond, afhankelijk van de manier waarop het gespannen wordt:

 • PVC spanplafond: om een warm spanplafond te plaatsen verwarmt een vakman de kamer tot 40 à 50°C. Dat doet hij om het doek soepeler te maken en het makkelijker te kunnen opspannen. PVC spanplafonds zijn het goedkoopste type spanplafonds. Bovendien kan je ze gemakkelijk onderhouden en reinigen.
 • Polyester spanplafond: een koud spanplafond plaatst een vakman bij kamertemperatuur. Het doek wordt dan bevestigd in profielen aan het plafond. Polyester is iets steviger en makkelijker te schilderen dan PVC. Daarnaast is een doek uit polyester ook grotendeels biologisch afbreekbaar.

 

2. Mogelijke uitvoeringen

Naast verschillende materialen voor je doek, zijn er ook meerdere uitvoeringen voor je spanplafond. Er zijn heel wat types spanpafonds waaruit je kan kiezen, afhankelijk van je voorkeuren:

 • Akoestisch spanplafond: hoewel spanplafonds op zich al zorgen voor een iets betere akoestiek, kan je ook nog kiezen voor een spanplafond dat speciaal ontworpen is om geluidstrillingen op te vangen. Op die manier weerkaatst er minder galm door de ruimte.
 • Lichtdoorlatend plafond: dit type spanplafond is ideaal voor in je woonkamer omdat het zorgt voor erg sfeervolle, zachte verlichting. Hierbij plaatst een specialist licht onder een lichtdoorlatend doek, waardoor er in het doek zelf dus geen gaten nodig zijn.
 • Klimaatplafond: hierbij combineer je een warmtepomp met een spanplafond. De warmtepomp verspreidt warme of koude lucht tussen het spanplafond en het vaste plafond. Die lucht verspreidt zich dan geleidelijk doorheen de ruimte, wat zorgt voor een aangename binnentemperatuur in je woonkamer.
 • Anti-bacterieel plafond: anti-bacteriële spanplafonds bestaan uit een schimmelwerende doek dat bacteriën en vuil uit de ruimte haalt. Dit is vooral nuttig in vochtige ruimtes of plekken waar hygiëne van groot belang is.

 

3. Design

Als je het materiaal en type spanplafond gekozen hebt, kan je je plafond ook nog helemaal naar jouw smaak vormgeven met het design. We overlopen even enkele van de esthetische keuzes die je kan maken:

 • Kleuren: spanplafonds komen het meest voor in een effen witte kleur. Maar je kan zulke plafonds eigenlijk in bijna alle RAL-kleuren verkrijgen. En ook kleuren combineren gaat perfect.
 • Afwerkingen: ga je voor een spanplafond uit PVC? Dan kan je kiezen uit verschillende afwerkingen zoals mat, satijn, metallic en hoogglans. Laat je een spanplafond uit polyester plaatsen, dan is enkel een matte afwerking mogelijk.
 • Bedrukking en prints: je kan je spanplafond ook bedrukken met een logo, afbeelding, print… Alles is mogelijk, al zal je natuurlijk wel iets meer betalen voor zo’n maatwerk.
 • Andere designs: verder kan je je spanplafond nog speciaal ontwerpen door bijvoorbeeld te kiezen voor een marmerreliëf. Je kan ook speakers of geluidsboxen in het spanplafond verwerken. Heb je nog andere wensen? Vraag zeker eens naar de mogelijkheden bij een ervaren installateur!

 

Welk spanplafond kies ik het best voor mijn woonkamer?

Spanplafonds zijn zeer geschikt voor je woonkamer omdat je ze makkelijk volledig kan inkleden in de stijl van je interieur. Daarnaast kan je ook heel wat sfeer creëren door bv. verlichting of speakers in je spanplafond te verwerken. Om alle opties te verkennen, schakel je best een ervaren installateur in. Deze kan je advies op maat geven, rekening houdend met jouw voorkeuren en jouw woning.

Spanplafond plaatsen? Vergelijk meerdere voorstellen, adviezen, prijzen, uitvoertermijnen… van verschillende installateurs via onze offerteservice.

 

Woonkamer spanplafond kosten

Wat een spanplafond in je woonkamer je zal kosten, is afhankelijk van een aantal factoren: het type plafond, jouw designkeuzes, de oppervlakte van je woonkamer, hoeveel hoeken je in je plafond hebt… In de onderstaande tabel geven we je een idee van de gemiddelde prijzen per type spanplafond:

Type spanplafondPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Standaard spanplafond€ 70 à 90
Akoestisch spanplafond€ 100 à 150
Lichtdoorlatend spanplafond€ 130 à 160
Anti-bacterieel spanplafond€ 100 à 200

TIP: benieuwd naar de exacte kostprijs voor jouw spanplafond in de woonkamer? Door het offerteformulier in te vullen, ontvang je verschillende offertes van erkende installateurs in jouw buurt. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

woonkamer spanplafonds

 

Plaatsing spanplafond woonkamer

Om een spanplafond correct te plaatsen, is enige ervaring nodig. Een vakman onderneemt hiervoor verschillende stappen. We overlopen ze kort:

 

 1. Plafond opmeten

  Een spanplafond plaatsen start uiteraard met de opmeting van je huidige plafond. Een correcte opmeting is belangrijk om de totale benodigde oppervlakte te kennen van het spanplafond en het kunststof doek.

 2. Profielen bevestigen

  Na de opmeting bevestigt een vakman de montageprofielen aan je plafond of muur. Daarbij let hij er op dat er genoeg ruimte is tussen je oude plafond en je spanplafond. De nodige ruimte kan verschillen, afhankelijk van een eventuele airco, verlichting, kabels…

 3. Spandoek opspannen

  Vervolgens plaatst een vakman het doek in de bevestigde profielen en spant het op. Waar nodig snijdt hij het doek af. Koos je voor een spanplafond uit PVC? Dan verwarmt een specialist de ruimte tot 40 à 50 °C om het doek eerst soepel te maken.

 4. Doek uitsnijden waar nodig

  Als laatste kan je nog openingen in je spanplafond laten uitsnijden voor eventuele verlichting, luidsprekers… Die uitsnijdingen kunnen verschillende vormen en afmetingen hebben.

LET OP: een spanplafond plaatsen vereist expertise en handigheid. Zeker bij grotere oppervlaktes zoals een woonkamer is de plaatsing ervan vaak niet evident. Ben je liever zeker van een correct opgespannen en egaal spanplafond? Aarzel dan niet om de hulp in te schakelen van een vakman. Kom in contact met installateurs in jouw buurt.

 

Spanplafond zelf plaatsen of vertrouwen op een expert?

Kan je een spanplafond nu eigenlijk zelf gemakkelijk plaatsen? Wegen de voordelen ervan op tegen de nadelen? Of vertrouw je beter op een spanplafondexpert? We bekijken beide opties:

 

OPTIE 1: zelf spanplafond plaatsen

Als je een spanplafond zelf plaatst, is het grote voordeel dat je bespaart op arbeidskosten. Daartegenover staan echter wel risico’s en nadelen die verbonden zijn met het zelf installeren van een spanplafond.

Zo moet je zelf voorzien in het nodige materiaal zoals het doek, de profielen en een hittekanon wanneer je kiest voor PVC. Daarbij komt nog dat er een risico is op fouten bij de installatie, zoals foute opmetingen, te weinig ruimte voor airco of kabels, verkeerde uitsnijdingen… Beschadig je bij de plaatsing je spanplafond of muren? Dan kan je ook niet rekenen op garantie en zal je zelf de kosten moeten dragen.

 

OPTIE 2: spanplafond laten plaatsen door expert

Wil je zeker zijn van een correct geplaatst spanplafond en daar bovenop nog genieten van enkele extra voordelen? Doe dan een beroep op een vakman. Zo ben je zeker van:

 • Advies op maat: een ervaren installateur kan op basis van jouw woning de mogelijkheden met jou bespreken. Hij kan je adviseren over de best passende afwerking, de beste plek voor verlichting, de eventuele dikte van je isolatielaag…
 • Persoonlijk ontwerp: een doek in een speciale kleur? Of eentje met een persoonlijke print? Praktisch elk ontwerp is mogelijk als je samenwerkt met een vakman.
 • Correcte plaatsing: een ervaren plaatser weet precies hoe hij het doek egaal en strak kan opspannen. Daarbij zorgt hij ook dat de naden niet zichtbaar zijn. Bovendien gebeurt de plaatsing van zo’n spanplafond vrij snel.
 • Nette afwerking: het eindresultaat van een spanplafond dat geplaatst is door een expert ziet er altijd strak en mooi afgewerkt uit. Integratie van verlichting, ventilatie, speakers.. wordt altijd netjes uitgevoerd.

 

Vergelijk prijzen en adviezen voor je spanplafond

Vul het offerteformulier in en ontvang offertes van meerdere ervaren installateurs in jouw buurt. Zo kan je makkelijk vergelijken en vind je gegarandeerd de meest geschikte vakman voor de beste prijs. Ontvang vrijblijvend offertes via het onderstaande formulier:

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers