Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spanplafond prijzen: tips + kosten 2024

Een spanplafond is de ideale oplossing wanneer je snel en zonder veel werkzaamheden en breekwerk een nieuw plafond nodig hebt. Maar wat kost een spanplafond, welke factoren bepalen de prijs en kan je het zelf plaatsen of schakel je beter een vakman in? Handige tips en info over de spanplafond prijzen ontdek je hier.

Een spanplafond laten plaatsen? ✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde vakmannen.

Ga snel naar:
Gemiddelde spanplafond kosten
Factoren die de prijs beïnvloeden
Spanplafond zelf of laten plaatsen?

 

Gemiddelde spanplafond kosten 2024

De kosten voor een spanplafond variëren tussen € 70 à 200 per m² (excl. btw en incl plaatsing). De exacte spanplafond prijzen zijn daarbij afhankelijk van verschillende factoren zoals de oppervlakte, gewenste afwerking en uitvoering, … Meer info lees je verderop in het artikel.

Interesse in een spanplafond en benieuwd naar de kosten op maat van je project?
Vergelijk vrijblijvend offertes van professionele plaatsers.

 

 

prijs spanplafond Een spanplafond, wat is dat?

Je wil een nieuw plafond, maar hebt geen zin in langdurige en stoffige breekwerken? Je wil je oude plafond weg, maar een volledig nieuw plafond is te duur? Of je wil besparen op je energiefactuur? Een spanplafond is dan dé oplossing.

Het is een doek uit pvc of polyester dat aan profielen tussen de muren wordt gespannen. De profielen zijn niet zichtbaar.

Het doek wordt bovendien op zo’n manier aangebracht dat het plafond strak afgewerkt is. Het oude plafond hoeft niet verwijderd te worden. Het blijft gewoon zitten en wordt helemaal verstopt door het nieuwe spanplafond. Breekwerken zijn dus helemaal niet nodig.

 

Spanplafond prijs berekenen: Deze factoren zijn van invloed

Vanzelfsprekend heeft de oppervlakte de grootste invloed op de prijs van een spanplafond. Verder worden de prijzen vooral beïnvloed door het gebruikte materiaal, het al dan niet voorzien van isolatie en de gewenste afwerking van het doek (plafond met een print, verlichting,…).

De kosten van een spanplafond is ook afhankelijk van de fabrikant en de plaatser. In onderstaande tabel vind je prijzen voor het plaatsen van verschillende soorten spanplafonds in ruimtes van gemiddelde grootte. Hou er rekening mee dat de prijzen voor spanplafonds in kleinere ruimtes hoger kunnen liggen.

Soorten spanplafondsRichtprijs per m2
(excl. btw en incl. plaatsing)
Standaard spanplafond (pvc of polyester)± €70 à €90
Akoestisch spanplafond± €100 à €150
Spanplafond met print± €90 à €100
Lichtdoorlatend spanplafond± €130 à €160
Ant-bacterieel spanplafond± €100 à €200

Benieuwd naar de prijs voor het plaatsen van een spanplafond in jouw woning of kantoor?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten in het plaatsen van spanplafonds.

 

 

1. Polyester spanplafond vs. PVC spanplafond

 

Polyester spanplafond

Een spanplafond in polyester wordt ook een ‘koud spanplafond’ genoemd aangezien het op kamertemperatuur geplaatst wordt. Het materiaal is heel stabiel waardoor er een onbeperkt aantal gaten (zowel vierkant als rond), bijvoorbeeld voor spanplafond verlichting, in het plafond mogelijk is.

Overspanningen zonder naad zijn mogelijk tot ongeveer 5m breedte (afhankelijk van de producent). Bij grotere oppervlaktes zijn er naden zichtbaar op de plaatsen waar een nieuwe baan begint. Deze zijn echter zo onopvallend dat ze niet als storend ervaren worden.

Polyester spanplafond prijzen m2: ± €70 à 85 per m² (vanaf ongeveer 70 m²)
Let op, voor kleinere oppervlaktes zoals bvb. 40 m² ligt de prijs doorgaans hoger: €80 à 90 per m²

 

PVC spanplafond

Een pvc-spanplafond krijgt ook de naam ‘warm spanplafond’. Het wordt namelijk bij een temperatuur van 40 à 50°C geplaatst. Door de warmte versoepelt het pvc-doek waardoor het makkelijk bevestigd en opgespannen kan worden. Naarmate de temperatuur daalt, trekt het doek strakker waardoor je een egaal resultaat krijgt.

Op vlak van sterkte is er weinig verschil tussen een pvc spandoek en de polyester variant. Ook bij een spanplafond in pvc zijn overspanningen tot 5m breedte (afhankelijk van de producent) zonder naad mogelijk. De naden die zichtbaar zijn op de plaatsen waar een nieuwe baan begint, zijn weinig tot niet zichtbaar.

PVC spanplafond prijzen m2: ± €70 à 85 per m² (vanaf ongeveer 70 m²)
Let op, voor kleinere oppervlaktes zoals bvb. 40 m² ligt de prijs doorgaans hoger: €80 à 90 per m²

 

Benieuwd naar een exacte prijs op maat van jouw project?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde vakmannen uit jouw regio.

 

 

spanplafond prijzen

 

2. Spanplafond & isolatie

Een ruimte met een slechte akoestiek is niet altijd aangenaam. Vooral bij grote ruimtes is akoestiek belangrijk. Het verschil tussen een gewoon spanplafond en een akoestische versie zit hem in de structuur. Bij een akoestisch spanplafond wordt een speciaal doek gecombineerd met akoestische isolatie van zo’n 10 à 12mm. Dit type spanplafond bevat meestal kleine gaatjes en is vooral bevorderend voor de akoestiek in de ruimte zelf. Lees hier meer over een akoestisch spanplafond.

Een geluidsisolerend spanplafond is vooral bedoeld om geluiden uit andere ruimtes te dimmen. Een spanplafond met geluidsisolatie heeft een dichte structuur zodat er geen stof door kan. Het doek wordt gecombineerd met geluidsisolerende isolatie zoals glas- of rotswol. Tussen de isolatie en het spanplafond wordt een luchtlaag voorzien van 5 à 6cm.

Standaard akoestisch spanplafond prijzen per m2: ± €100 à €150 per m²

 

Benieuwd naar een exacte prijs op maat van jouw project?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde vakmannen uit jouw regio.

 

 

spanplafond prijzen m2

 

3. Afwerking van het spanplafond

Aangezien het doek een fijnmazige structuur heeft en strak gespannen is, heeft een spanplafond een strakke look. Meestal wordt gekozen voor de goedkoopste standaardkleuren zoals wit, gebroken wit en beige. Toch zijn er binnen het assortiment spanplafonds ook heel wat andere afwerkingen mogelijk.

Zo kan je niet alleen kiezen uit verschillende kleuren, maar ook uit verschillende looks. Zo is er naast een matte ook een gelakte afwerking mogelijk. Je kan het doek zelfs voorzien van reliëf of een zelf gekozen print of foto. Spanplafonds zijn dan ook ideaal voor themakamers. Denk maar aan natuur, astrologie, … Natuurlijk hangt aan zo’n speciale afwerking wel een prijskaartje vast:

Prijs spanplafond met print: ± €90 à €100 per m²

 

Wil je dat het spanplafond lichtdoorlatend is? Dat kan zeker! Het kan een heel leuk effect creëren wanneer je de verlichting boven het doek plaatst. Bij een lichtdoorlatend spanplafond is het wel belangrijk dat er een dubbel spanplafond geplaatst wordt. Dat is vooral ter bescherming tegen insecten en vuil zodat deze niet zichtbaar zijn wanneer ze op het doek vallen.

Kostprijs lichtdoorlatend spanplafond: ± €130 à €160 per m²

 

Benieuwd naar een exacte prijs op maat van jouw project?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde vakmannen uit jouw regio.

 

 

gelakt spanplafond

 

Snelle plaatsing = lagere prijs spanplafond

Hoe groter het plafond, hoe lager de prijs per m² voor de plaatsing. Daarbij komt dat een spanplafond plaatsen heel snel verloopt omdat er geen dragende constructie gemaakt moet worden. Het is niet uitzonderlijk dat een spanplafond al op 1 dag geplaatst is. Dat betekent dus minder werkuren en vanzelfsprekend ook minder kosten voor het spanplafond.

Hou wel rekening met de moeilijkheidsgraad van de werken. Zo vraagt een hoog plafond of een plafond met veel hoeken of rondingen meer moeite en werk. Hetzelfde geldt voor een spanplafond met ingebouwde verlichting. Moeilijker werk betekent meer arbeidsuren en dus ook een hogere spanplafond prijs.

 

Is het nodig om een vakman in te schakelen?

Als je er geen ervaring mee hebt is het sterk afgeraden om een spanplafond zelf te plaatsen. Ook al lijkt dat op het eerste zicht goedkoper, het kan helemaal anders uitdraaien. Door een spanplafond zelf te plaatsen vergroot je namelijk het risico op (onherstelbare) schade en latere problemen door een foutieve plaatsing. Daarbij moet je weten dat het laten repareren of vervangen van het spanplafond ook kosten met zich meebrengt.

Je laat de plaatsing van een spanplafond dus best over aan een professional. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus naar behoren te klaren. Zo vermijd je ook problemen en bijkomende kosten door een foutieve plaatsing.

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers