Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spanplafond voordelen

Is je huidige plafond verouderd of vuil? En dringt een plafondrenovatie zich stilaan op? Dan is een spanplafond een prima optie. Benieuwd of zo’n duurzame kunststof doek iets voor jou is? In dit artikel ontdek je alles over de voordelen van een spanplafond.

Ga snel naar:
VOORDEEL 1: snelle, stofvrije plaatsing
VOORDEEL 2: goede prijs-kwaliteitverhouding
VOORDEEL 3: talloze vormgevingsmogelijkheden
VOORDEEL 4: andere kwaliteiten spanplafonds…
CONCLUSIE: wanneer kiezen voor een spanplafond?

Vraag je spanplafond-offertes aan

 

SPANPLAFOND VOORDEEL 1: snelle, stofvrije plaatsing

Het belangrijkste voordeel van een spanplafond is de snelle plaatsing. Er zijn 2 soorten spanplafonds beschikbaar, met elk hun specifieke plaatsingsmethode. In het algemeen plaatst een vakman een spanplafond in 1 enkele dag, zonder afbraakwerken en stofvorming:

 • Polyester spanplafond: dit is het zogenaamde ‘koude spanplafond’. Het plafonddoek wordt in dit geval in profielen opgerold met een speciaal mes en zo volledig strakgespannen. Overspanningen van zo’n 5 meter breedte zijn mogelijk.
 • PVC spanplafond: waar een vakman een polyester spanplafond plaatst onder kamertemperatuur, brengt hij een PVC spandoek aan bij 40 à 50°C. Vandaar ook de term ‘warm spanplafond’. De hitte maakt de doek soepeler, waardoor deze makkelijker te bevestigen is.

 

BELANGRIJK: spanplafond plaatsen = werk voor een vakman

We raden het ten stelligste af om zelf een spanplafond te plaatsen. Waarom? Hoe professioneler de plaatsing verloopt, hoe mooier en strakker het eindresultaat. Als je zelf aan de slag wil, moet je beschikken over de juiste materialen, moet je alles correct opmeten, heb je minder keuzevrijheid en zal de plaatsing meer tijd in beslag nemen.

Spanplafond expert inschakelen? Dat kan! Vul ons aanvraagformulier in en kom vrijblijvend in contact met verschillende experts. Start je aanvraag hier.

 


SPANPLAFOND VOORDEEL 2: goede prijs-kwaliteitverhouding

Een spanplafond heeft een hoger prijskaartje dan bv. een gyproc plafond. In de plaatsing van zo’n plafond met gipsplaten kruipen wel veel meer werkuren. Bovendien gaat zo’n renovatie ook gepaard met veel stof en breekwerk. Dat is allemaal niet het geval bij een spanplafond.

Gemiddeld betaal je tussen de € 70 à 85 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) voor een standaard spanplafond in PVC of polyester. Kies je voor een design spanplafond, een spandoek met print of een uniek anti-bacterieel plafond? Dan zal de prijs hoger liggen.

BELANGRIJK: de prijs voor een spanplafond per m² ligt lager bij grotere oppervlaktes. Het loont dus om voor grotere overspanningen te kiezen. Wil je graag weten hoeveel jouw spanplafond ongeveer gaat kosten? Neem contact op met een expert en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat.

 

voordelen spanplafond

 


SPANPLAFOND VOORDEEL 3: talloze vormgevingsmogelijkheden

Een spanplafond is geliefd vanwege de naadloze, strakke look. Daardoor past het perfect in hedendaagse interieurs. Een plafonddoek kan je bovendien op verschillende manieren laten vormgeven. Je kan onder meer kiezen uit…

 • Diverse RAL-kleuren (bv. wit, zwart, rood, …)
 • Uiteenlopende afwerkingen (bv. mat, hoogglans, spiegelend, …)
 • Verschillende designs (bv. prints, een foto, …)
 • Meerdere toepassingen (bv. anti-bacterieel, lichtdoorlatend, …)

Net door de grote flexibiliteit aan vormgevingsmogelijkheden komt een spanplafond prima tot z’n recht in elke woning en in elk interieur.

 

Laat je adviseren door een spanplafond expert!

Wens je meer informatie over een bepaald soort spanplafond? Heb je een idee in gedachten, maar weet je niet of het praktisch haalbaar is? Geen nood! Je kan met al jouw vragen terecht bij een spanplafond specialist. Samen zoeken jullie naar de beste oplossing voor jouw project. Wil je een gesprek inplannen? Neem dan gratis contact op met professionals actief in jouw regio via ons aanvraagformulier.

 


SPANPLAFOND VOORDEEL 4: andere troeven van spanplafonds

Naast de vele esthetische mogelijkheden, de strakke afwerking en de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, heeft een spanplafond nog meer te bieden. We sommen de andere voordelen kort even op:

 • Onderhoudsarm: een spanplafond behoeft weinig onderhoud, want deze is antistatisch, condens- en schimmelvrij. Is je plafond toch vuil? Dan kan je deze zelf afwassen met een warm sopje en neutraal detergent. Ga wel voorzichtig te werk om scheuren in de doek te vermijden.
 • Lagere energiefactuur: een ander voordeel is dat je minder energie zal verbruiken met een spanplafond. Hoe valt dit te verklaren? Met een verlaagd plafond verklein je in principe de te verwarmen oppervlakte. Daardoor neemt het minder tijd in beslag om je ruimte te verwarmen.
 • Akoestisch dempend: doordat je een tussenlaag creëert met de bovenverdieping, zorgt een spanplafond ook voor een akoestische demping. Heb je last van lucht- en contactgeluiden? Dan is een akoestisch spanplafond de oplossing. De perforaties absorberen storend geluid.
 • Nette afwerking: doordat je spandoek net onder het bestaande plafond geïnstalleerd wordt, kunnen alle buizen, kabels, leidingen, …  netjes weggewerkt worden. Bovendien is het ook mogelijk om je verlichting in het spanplafond te integreren. Dat draagt bij tot de strakke, moderne look.
 • Combineren met isolatie: in principe is een spanplafond al luchtdicht. Wil je toch extra gaan isoleren? Dan is dat mogelijk. In dit geval wordt de ruimte tussen het bestaande plafond en je plafonddoek opgevuld met (zacht) isolatiemateriaal.
 • Veel toepassingsmogelijkheden: spanplafonds hebben heel wat mogelijke toepassingen. Zo kan je ze zowel in woningen als in kantoren, praktijken… gebruiken. Ook in verschillende ruimtes zoals de badkamer, keuken, woonkamer zijn spanplafonds mogelijk. Tot slot zijn spanplafonds toe te passen bij zowel vlakke plafonds als plafonds onder een schuin dak.

Spanplafond plaatsen? Neem contact op met een ervaren plaatser. Die helpt je graag verder met je keuze. Interesse? Start je aanvraag hier, ontvang verschillende offertes en vergelijk!

 

spanplafond voordelen

 


CONCLUSIE: wanneer kiezen voor een spanplafond?

Spanplafonds hebben veel voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen aan spanplafonds verbonden. Je weegt die best zorgvuldig tegen elkaar af voor je een definitieve keuze maakt voor je plafondrenovatie. Sowieso is een spanplafond een uitstekende keuze als…

 • een snelle, stofvrije plaatsing zonder breekwerken primeert.
 • je een moderne, strakke uitvoering wenst.
 • het over grote overspanningen gaat.
 • je voldoende budget hebt voor zo’n kunststof doek als verlaagd plafond.

TIP: een expert helpt je graag verder met jouw keuze! Kom in contact met diverse professionals actief in je regio via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers