Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Geluidsisolatie plafond: spanplafond

De beste manier om je plafond te isoleren tegen geluid is door een verlaagd plafond te plaatsen. Dit kan zeer eenvoudig met een spanplafond. Het wordt snel en zonder kapwerken geplaatst en is relatief goedkoop. Lees hier meer over een spanplafond met geluidsisolatie.

Snel naar: geluid dempenprijsisolatiemateriaalwanneer interessant?

 

geluidsisolatie plafond spanplafond Verschil akoestische isolatie & geluidsisolatie

Akoestische isolatie: Eerst en vooral zijn akoestische en geluidsisolatie niet hetzelfde. Als je problemen hebt met de akoestiek wil dat zeggen dat er een hol geluid heerst in de ruimte. Door akoestisch te gaan isoleren, maak je komaf met de vervelende galm in de kamer.

Geluidsisolatie: Dit dient ervoor om geluid buiten te houden. Dit kan lucht- of contactgeluid zijn. Een voorbeeld van luchtgeluid is gesprekken of televisie die je hoort van de bovenverdieping. Het verschuiven van een stoel maar ook trillingen die ontstaan wanneer een zware vrachtwagen voorbij rijdt zijn voorbeelden van contactgeluid.

 

Geluid dempen met spanplafond

Je kan geluid gemakkelijk dempen met een spanplafond. Er wordt hier gebruik gemaakt van een standaard doek in kunststof of polyester met een dichte structuur zodat er geen stof door kan. Boven het doek, aan het oude plafond wordt een laag isolatie geplaatst. Deze isolatielaag wordt dan afgewerkt met je spanplafond.

Voor een goede geluidsisolatie moet je wel rekening houden met een luchtlaag van 5 à 6 cm tussen de isolatie en het spanplafond. Je plafond zal dan een stukje naar beneden komen.

Bovendien zorgt deze manier van geluidsisolatie ook voor thermische isolatie. Door de dichte structuur van het doek kan de warmte niet weg en blijft ze circuleren in de ruimte. Er is dus geen sprake van warmteverlies. Ben je benieuwd naar het prijskaartje van een spanplafond met geluidsisolatie? Ontvang hier gratis offertes.

 

Verschil met akoestische isolatie spanplafond?

Het verschil met akoestisch isoleren van het spanplafond zit hem in het doek. Bij een akoestisch spanplafond wordt er gebruik gemaakt van een akoestisch doek. Dit doek is niet helemaal toe. Er zitten namelijk kleine gaatjes in (microperforaties). Achter dit doek wordt ook een laagje isolatie geplaatst (10 à 12 mm). De geluidstrillingen gaan hier door de microperforaties en worden opgevangen door de achterliggende isolatie. Bij een dicht doek worden de geluidstrillingen terug in de ruimte gekaatst.

 

Tip geluidsisolatie plafond: combinatie!

De allerbeste methode om je kamer aangenaam te isoleren tegen geluid en galm is door de akoestische en de geluidsisolatie te combineren. Door te kiezen voor een dicht doek met daarachter een laagje akoestische isolatie en een luchtlaag van enkele centimeters creëer je het ideale geluidsklimaat in je kamer.

Door de akoestische isolatie geniet je van een aangename klank en dankzij het dichte doek gaat er geen warmte verloren. Zo heb je akoestische, geluids- én thermische isolatie in één.

 

Prijs spanplafond met geluidsisolatie

Soorten spanplafondsRichtprijs per m2
(excl. btw en incl. plaatsing)
Standaard spanplafond (pvc of polyester)± €70 à €90
Akoestisch spanplafond± €100 à €150
Spanplafond met print± €90 à €100
Lichtdoorlatend spanplafond± €130 à €160
Ant-bacterieel spanplafond± €100 à €200

In bovenstaande tabel vind je de prijzen van de verschillende spanplafonds zonder isolatie. Hierbij komt nog de prijs voor het fijne laagje isolatie dat boven het doek wordt geplaatst. Deze prijs zal afhangen van de grootte van het plafond en de moeilijkheidsgraad van de werken. Hou er rekening mee dat de prijzen voor spanplafonds sterk afhankelijk zijn van de oppervlakte; voor het plaatsen van een spanplafond in kleine ruimtes kan de prijs hoger uitvallen dan de prijzen in bovenstaande tabel. Dit zijn namelijk richtprijzen voor ruimtes van gemiddelde grootte.

Via onze offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen aanvragen voor een spanplafond met geluidsisolatie bij specialisten in de plaatsing van spanplafonds.

 

Welk soort isolatie voor geluidsisolatie plafond?

Zachte materialen absorberen geluid het beste. Daarom zijn minerale isolatiematerialen zoals glas- en rotswol het meest aangeraden. Deze materialen zijn zowel in panelen als in rollen te verkrijgen. Om te weten wat het beste is in jouw situatie vraag je best raad aan de plaatser van je spanplafond. Via onze offertepagina kom je eenvoudig in contact met plaatsers van spanplafonds en de nodige isolatie. Zo kan je eenvoudig de materialen, uitvoeringen en prijzen vergelijken. Klik hier voor meer info.

 

Alternatief geluidsisolatie plafond: gyproc plafond

Zoals reeds gezegd is een verlaagd plafond de ideale manier om geluid te isoleren in je woning. Een spanplafond is de interessantste mogelijkheid, maar natuurlijk niet de enige.

Een gyproc plafond is een andere mogelijkheid. Hier wordt een metalen of houten geraamte aan het plafond gemonteerd waartussen isolatie wordt geplaatst. Deze structuur wordt afgewerkt met gipsplaten. Deze moeten dan wel nog overschilderd worden.

 

geluidsisolatie plafond

 

Geluidsisolatie plafond met spanplafond: wanneer interessant?

Snel en schoon: Een spanplafond plaatsen is interessant voor iedereen die een snelle en effectieve oplossing wil voor het vernieuwen van het oude plafond. Bij een spanplafond is het niet nodig om nog kosten te voorzien voor het laten schilderen of stucen van jouw plafond. Een spanplafond wordt kant en klaar afgeleverd en geplaatst. Je kan het doek in een bepaalde kleur, of zelfs print, bestellen waardoor het direct afgewerkt is zoals jij het wil.

Appartementen: Een spanplafond als geluidsisolatie is heel erg interessant voor appartementen. Deze hebben het vaakst te maken met lucht- en contactgeluid. In een appartement is het ook vervelend om meubels te verplaatsen voor het plaatsen van een nieuw plafond. Dit is helemaal niet nodig met een spanplafond. De meubels moeten niet verplaatst worden en je hebt geen last van stof door kapwerken.

Vochtproblemen voorkomen: Bovendien doet een spanplafond ook dienst als dampscherm. Dit wordt geplaatst om te voorkomen dat warme en vochtige binnenlucht niet condenseert door contact met de koude buitenlaag. Dit heet een koudebrug, wat vochtproblemen kan veroorzaken.

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers