Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spanplafond of systeemplafond: wat kies ik?

Systeemplafonds zijn bijna niet weg te denken uit kantoorpanden, ziekenhuizen, scholen, … Maar wist je dat zo’n plafond ook in woningen een goede keuze kan zijn? Wanneer is dat zo? En wanneer ga je eerder voor een spanplafond? In dit artikel vergelijken we beide opties!

Ga snel naar:
OPTIE 1: spanplafond plaatsen
OPTIE 2: systeemplafond plaatsen
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Vraag jouw offertes aan!

 

 

TIP: kies altijd voor een expert!

Of je nu kiest voor een spanplafond of systeemplafond, de plaatsing laat je over aan een ervaren specialist. Zo weet je zeker dat de installatie goed verloopt, profiteer je van gericht advies, … Een kort overzicht met de voornaamste voordelen:

 • Gericht advies: welk plafond kies je en hoe pas je deze het beste toe? Wat zijn je opties? Een specialist is helemaal op de hoogte en begeleidt je van aanvraag tot plaatsing.
 • Snelle plaatsing: een spanplafond of systeemplafond plaatsen is een complexe klus die je het beste overlaat aan een expert. Die voert zulke projecten uit op dagelijkse basis en weet precies wat die doet.
 • Hoogwaardige materialen: vakmensen gebruiken alleen kwalitatieve materialen, waardoor je zeker bent van een mooi eindresultaat voor de lange termijn. Ook kan zo’n expert deze materialen voor een lagere prijs inkopen.

Op zoek naar een vakbedrijf voor je project? Maak dan gratis & vrijblijvend gebruik van onze offerteservice. Je profiteert zo van gericht advies, eerlijke prijzen en het plafond van je dromen! Start je aanvraag hier.

 

OPTIE 1: spanplafond plaatsen

waarom spanplafond kiezen

Een spanplafond is een mooi alternatief voor een standaard gyproc plafond. Het gaat om op maat gemaakte doeken die je via profielen op de aangrenzende wanden aan je plafond bevestigt. Je profiteert zo van een strak eindresultaat, waarbij de profielen achteraf niet zichtbaar zijn. Verder is zo’n spanplafond snel en zonder stof te plaatsen door 1 expert, is het makkelijk te onderhouden, … Er zijn 2 soorten:

 • PVC spanplafond: zo’n plafond staat ook wel bekend als een warm spanplafond. Dit doek moet je verwarmen tot 40 à 45 graden voor een correcte plaatsing. Dit gebeurt met behulp van een hittekanon. Verder is zo’n spanplafond makkelijk te demonteren en is het 100% vormvast.
 • Polyester spanplafond: een doek van polyester valt direct te plaatsen onder je bestaande plafond, zonder dat je deze hoeft op te warmen. Hierdoor staat zo’n afwerking bekend als een koud spanplafond. Daarnaast hebben deze spanplafonds een wafelstructuur, waardoor kleur beter intrekt en een bedrukking beter tot zijn recht komt. Dit is dus de beste optie als je iets creatiefs wil doen met je plafond.

 

Voor- en nadelen spanplafond (vs. systeemplafond)

 

Voordelen spanplafond (vs. systeemplafond)

 • Snellere plaatsing: een spanplafond is binnen 1 dag te plaatsen. Hierdoor ben je minder geld kwijt aan arbeidskosten dan bij een systeemplafond.
 • 1 vakspecialist: spanplafonds zijn zo makkelijk om te plaatsen dat er maar 1 expert voor nodig is. Dit in tegenstelling tot systeemplafonds, waar veel meer bij komt kijken.
 • Verschillende designs: je kan alle kanten op met een spanplafond. Denk aan verschillende kleuren, meerdere materialen en bedrukkingen, … Daarnaast heb je de optie uit een matte of juist gladde afwerking. Voor ieder wat wils!
 • Zonder stof: een spanplafond bevestig je direct onder je bestaande plafond. Hierdoor komt er geen breekwerk bij kijken en is het project zonder stof en rommel af te ronden. Voor een systeemplafond moet de ruimte worden ontruimd en is er wél breekwerk vereist.

 

Nadelen spanplafond (vs. systeemplafond)

 • Minder aanpasbaar na plaatsing: sommige spanplafonds zijn compleet te demonteren en opnieuw te plaatsen, maar aangemaakte gaten in een spandoek (bv. voor verlichting) zijn niet terug te draaien. Bij een systeemplafond is dit makkelijker, aangezien deze is opgebouwd uit meerdere losse platen die zijn te vervangen.
 • Geen thermische isolatie: er zijn duurdere soorten spanplafonds die bv. de akoestiek in ruimtes verbeteren, maar op thermisch gebied is een systeemplafond altijd beter. Deze staan bekend om hun isolatiewaarde en brandwerendheid.
 • Prijzig: een spanplafond is een stuk duurder dan een systeemplafond. Hierdoor loopt de kostprijs snel op als je een grotere ruimte wil opknappen.

 

Prijs spanplafond

Kies je voor een standaard spanplafond? Dan mag je uitgaan van € 70 à 90 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Afhankelijk van het type kan die prijs echter nog oplopen. Een paar richtprijzen per uitvoering:

Soorten spanplafondsRichtprijs per m2
(excl. btw en incl. plaatsing)
Standaard spanplafond (pvc of polyester)± €70 à €90
Akoestisch spanplafond± €100 à €150
Spanplafond met print± €90 à €100
Lichtdoorlatend spanplafond± €130 à €160
Ant-bacterieel spanplafond± €100 à €200

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. De uiteindelijke kostprijs hangt helemaal af van je woonsituatie, je wensen en de gekozen expert. Wil je zeker zijn van een eerlijke prijs voor jouw project? Maak dan gebruik van de offerteservice van Solvari. Vergelijk nu vakmensen in je buurt.

 


OPTIE 2: systeemplafond plaatsen

waarom systeemplafond kiezen

Dit soort plafonds zie je vooral in kantoorpanden, ziekenhuizen, horecagelegenheden, … Het is namelijk een erg praktische oplossing voor grotere ruimtes. Zo kan je bv. bekabeling, luchtkanalen, … netjes wegwerken achter zo’n plafond, maar kan je er later ook nog bij voor onderhoud of reparaties. Er zijn 4 soorten om te overwegen. Een kort overzicht:

 • Bandraster systeemplafond: hierbij gaat het om een opbouw van brede bandrasterprofielen, enkele smallere profielen en de uiteindelijke plafondpanelen. Zulke plafonds zijn ideaal als je de ruimte met binnenwanden wil opsplitsen. De wanden zijn dan direct aan het plafond te bevestigen, langs de bandraster. Je ziet het dus veel in grote kantoorpanden met meerdere vergaderruimtes.
 • Inleg systeemplafond: bij een inlegsysteem liggen de systeemplafondplaten op simpele T-profielen. Perfect voor een strak ogend plafond waarbij zichtbare profielen geen probleem zijn.
 • Doorzak systeemplafond: wil je een 3D-effect creëren in je systeemplafond? Kies dan voor een doorzaksysteem. Hierbij hangen de platen over het profiel heen en blijft er een beetje verticale ruimte over tussen het profiel en de systeemplaten. Hierdoor oogt zo’n plafond levendiger en speels.
 • Verdekt systeemplafond: dit is het enige type systeemplafond waarbij de profielen niet zichtbaar zijn. Dit zorgt voor een strakker eindresultaat. Tegelijkertijd kunnen de panelen nog nét zo makkelijk worden verwijderd, bv. als je boven het plafond moet zijn voor onderhoud.

 

Voor- en nadelen systeemplafond (vs. spanplafond)

 

Voordelen systeemplafond (vs. spanplafond)

 • Te verwijderen na plaatsing: de aparte panelen van een systeemplafond zijn makkelijk los te maken. Zo kan je snel bij de ruimte boven je plafond, zonder deze compleet te hoeven demonteren. Ook zijn deze plafonds goed te herstellen bij beschadigingen of lekkage.
 • Budgetvriendelijk: over het algemeen zijn er 2 redenen waarom mensen voor een systeemplafond kiezen. Het is praktisch én bovenal budgetvriendelijk. Ideaal dus voor kantoorpanden, scholen, … en andere grotere gebouwen. Ook is het zeker een optie voor woningen, maar daarvoor is het simpelweg minder populair.
 • Brandwerend: zo’n plafond vertraagt vuur lang genoeg zodat je de ruimte kan ontvluchten. Hoe brandwerend zo’n plafond is, hangt af van het materiaal van de plafondplaten. Meestal zijn systeemplafonds geclassificeerd als REI30 en kunnen ze brand tot 30 minuten lang vertragen.
 • Meerdere materialen: voor de platen van je systeemplafond heb je de keuze uit materialen als gips, steenwol, hardmineraal of zachtmineraal. Elk van deze opties varieert op gebied van thermische en akoestische isolatiewaarde, brandwerendheid, … Benieuwd naar de beste optie voor jouw project? Een specialist vertelt je graag meer!
 • Thermische en akoestische isolatie: systeemplafonds staan bekend om hun uitstekende thermische én akoestische isolatiewaarde. Zo bespaar je op je energiekosten en heb je minder last van galm, geluid van buiten, … Voor een spanplafond kan je ook kiezen voor een akoestische variant, maar die zijn een stuk duurder. Op thermisch gebied is een systeemplafond altijd beter.

 

Nadelen systeemplafond (vs. spanplafond)

 • Meer werk: een systeemplafond plaatsen kost veel tijd en moeite. Daarnaast moet de ruimte helemaal leeg zijn, heb je een verrijdbare stelling nodig en laat je het werk altijd door meerdere experts verrichten. Een stuk complexer dan bij een spanplafond dus.
 • Stoffigere plaatsing: waar je bij een spanplafond gewoon over het bestaande plafond heen kan werken, is dit niet zo bij een systeemplafond. Als gevolg zal de ruimte een stuk viezer zijn na de plaatsing van de systeemplaten.
 • Minder luxueuze uitstraling: systeemplafonds zijn vooral praktisch. Ook al zijn er meerdere materialen om uit te kiezen, heb je op esthetisch gebied meer keuze met een spanplafond.

 

Prijs systeemplafond

Een systeemplafond kan je al laten plaatsen voor € 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Een stuk goedkoper dan een spanplafond. Wel kan dit nog enigszins variëren per project. Hierbij spelen factoren als de totale oppervlakte, de hoeveelheid werk, gekozen materialen, … een belangrijke rol.

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Wil je precies weten hoeveel een systeemplafond zou kosten voor jouw bedrijfspand of woning? Vergelijk dan offertes via Solvari. Zo profiteer je van gericht advies & prijzen op maat. Start je aanvraag hier.

 


CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Kies je nu voor een spanplafond of een systeemplafond? Wat zijn de grootste verschillen? Dit is helemaal afhankelijk van je situatie, je wensen en je budget. Let in ieder geval op deze factoren:

 • Uitstraling: een spanplafond heeft meestal een strakkere en luxueuzere uitstraling. Dit is 1 van de belangrijkste redenen om voor een spanplafond te kiezen. Ben je echter op zoek naar iets anders of is de ruimte aan de grote kant en wil je een plafond zonder naden? Dan kan een systeemplafond ook erg mooi zijn. Bijvoorbeeld met unieke verlichting, hoogteverschillen tussen panelen, …
 • Budget: systeemplafonds zijn een stuk goedkoper dan spanplafonds. Vooral voor grotere ruimtes wordt hier dus vaak voor gekozen, aangezien de totale kostprijs anders snel oploopt.
 • Plaatsing: de montage van een spanplafond verloopt veel sneller dan voor een systeemplafond. En ook nog eens zonder rommel en breekwerk! Hou er wel rekening mee dat het doek voor een spanplafond doorgaans een maximale overspanning heeft en je er dus meerdere nodig hebt voor grotere ruimtes. Hoe groter de ruimte, hoe moeilijker het is om een naadloos eindresultaat te krijgen!
 • Functionaliteiten: op functioneel gebied springt een systeemplafond boven de alternatieven uit. Zo is het brandwerend, profiteer je van een hoge thermische én akoestische isolatiewaarde én is de ruimte boven het plafond makkelijk te bereiken voor onderhoud en reparaties. Een spanplafond kies je dan weer eerder vanwege de stijlvolle uitstraling en de vele esthetische mogelijkheden.

 

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers