Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Klimaatplafond: alle info & prijzen

Klimaatplafonds zijn steeds populairder en worden steeds meer gebruikt als duurzame oplossing voor een aangenaam binnenklimaat. Met zo’n plafond kan je namelijk ruimtes verwarmen, koelen en ventileren. In dit artikel lees je hoe een klimaatplafond precies werkt, wat de voor- en nadelen zijn en bekijken we of het een geschikt systeem is voor jouw woning.

Ga snel naar:
Voor- & nadelen
Hoe werkt een klimaatplafond?
Klimaatplafond: prijs
Plaatsing klimaatplafond
Belangrijke aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Wat is een klimaatplafond?

Een klimaatplafond is een systeem dat je in het plafond van een gebouw laat installeren voor koeling én verwarming. Dit gebeurt door middel van buizen of leidingen. Net als bij traditionele vloerverwarming stroomt er koel of warm water door het systeem. Wanneer is zo’n plafond een goede keuze?

 • Nieuwbouw of grondige renovatie: een klimaatplafond is makkelijker te integreren tijdens de bouwfase van een woning, bedrijfspand, … of tijdens een ingrijpende energetische renovatie!
 • Kantoorgebouwen: klimaatplafonds zorgen voor een comfortabele werkomgeving zonder tocht of geluidsoverlast. Deze systemen verplaatsen namelijk geen lucht om een aangename temperatuur te creëren.
 • Openbare gebouwen: winkels, restaurants en hotels kunnen ook profiteren van de esthetische voordelen van een klimaatplafond. De verwarmingsbuizen zitten bedekt boven het plafond, waardoor je geen zichtbare radiatoren hebt. Het is een ideaal systeem dat nauwelijks opvalt.

Wil je een klimaatplafond voor jouw bouwproject? Ontdek alles over dit systeem en ontvang verschillende voorstellen van erkende installateurs via onze offertedienst.

klimaatplafond

 

Voor- & nadelen

Een klimaatplafond is een modern verwarmingssysteem dat je niet zo vaak in bestaande woningen ziet, ondanks dat het prima mogelijk is. We sommen de voor- en nadelen voor je op:

 

Voordelen klimaatplafond

 • Comfort: klimaatplafonds zorgen voor een gelijkmatige verdeling van warmte en koelte. Zo profiteer je altijd van een fijne en constante temperatuur, zonder tocht!
 • Energie-efficiëntie: het systeem werkt op lage temperatuurverwarming en combineer je meestal met een warmtepomp. Hierdoor zijn de energiekosten laag.
 • Onzichtbaar systeem: een goed werkend klimaatplafond is zo goed als geruisloos. Zo is de luchtkwaliteit niet alleen gezond, maar realiseer je dit ook nog eens zonder geluidsoverlast.
 • Esthetiek: klimaatplafonds zijn onzichtbaar geïntegreerd in je plafond. Het resultaat is een strak en modern uitzicht, zonder radiatoren of airco-units.

 

Nadelen klimaatplafond

 • Hoge installatiekosten: de aanschafprijs en arbeidskosten voor een klimaatplafond zijn hoger dan voor een ander verwarmingssysteem.
 • Complexiteit: de installatie vereist professionele kennis en ervaring. De installatietijd kan langer duren dan andere systemen en voor bestaande, oudere gebouwen zijn soms grote aanpassingen nodig.
 • Voornamelijk bijverwarming: in sommige situaties kan een klimaatplafond niet als hoofdverwarming functioneren. Dit komt vaak door beperkte ruimte of een slechte isolatie van het gebouw.

 

Werking van een klimaatplafond

Een ruimte verwarmen of afkoelen via het plafond is te vergelijken met de werking van vloerverwarming. Je hebt hierbij ook een warmtebron nodig zoals een warmtepomp of gasketel, maar het systeem geeft zijn warmte af via buizen in het plafond.

 

STAP 1: temperatuur kiezen

Via een gascondensatieketel of warmtepomp verwarm je het water tot de gekozen temperatuur. Dit doe je aan de hand van een thermostaat. Als het water de juiste temperatuur heeft, pompt het verwarmingssysteem het verwarmde water door de leidingen.

 

STAP 2: water naar kunststof leidingen

Het water vindt zijn weg naar de stralingspanelen in het plafond. De watervoerende klimaatelementen geven de warmte af aan de ruimte en zorgen voor een gelijkmatige verdeling. Het volledige plafond werkt dus als een afgifte-systeem.

 

STAP 3: ruimte verwarmen/afkoelen

Je koelt of verwarmt de ruimte zonder luchtbeweging. De temperatuurverandering ontstaat door straling, waardoor de vereiste onderdelen smaller zijn dan bij traditionele verwarming. Hierdoor heb je minder opbouwhoogte nodig om je woning op een duurzame manier te verwarmen of af te koelen. Door deze handige werking heb je ook kleinere luchtkanalen nodig om je ruimte te ventileren.

 

Klimaatplafond prijs

Net als de werking kan je ook de kosten vergelijken met vloerverwarming. De gemiddelde prijs voor zo’n verwarmingssysteem in het plafond is € 30 à 75 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De kosten variëren uiteraard nog wel per specialist en afhankelijk van het project. Vergelijk dus meerdere offertes voor je een een definitieve keuze maakt en je klimaatplafond laat plaatsen.

Benieuwd naar de exacte prijs voor je klimaatplafond? Neem dan contact op met ervaren bedrijven en ontvang verschillende voorstellen voor jouw project. Zo kan je gericht vergelijken en kies je altijd het beste project voor jouw woning of kantoor. Start je aanvraag hier.

 

klimaatplafond openbaar gebouw

 

Plaatsing klimaatplafond

De plaatsing van een klimaatplafond hangt af van het type, maar meestal variëren de stappen niet te veel. Een expert gaat zo te werk:

 1. Locatie bepalen

  Een klimaatplafond kan je laten plaatsen in een slaapkamer, op kantoor of zelfs voor een tandartspraktijk. Een expert kan het systeem in zo goed als elke ruimte installeren. Kies je voor 1 ruimte of wil je een klimaatplafond als hoofdverwarming voor het hele gebouw?

 2. Systeem kiezen

  Je hebt de keuze uit verschillende systemen voor je plafond. Zo kan je bv. gaan voor een droog of nat systeem. Bij zo’n droog systeem zitten de buizen verwerkt in een gipsplaat. Bij een nat systeem laat je de buizen juist in een vloeibare laag of bezetting afwerken.

 3. Klimaatplafond plaatsen

  De plaatsing verschilt per gekozen systeem. Via klikrails of platen installeert een expert de verwarmingsbuizen aan het plafond. Daarna kan je het plafond laten afwerken met een pleisterlaag. Hierna kies je de afwerkingslaag waarmee je het systeem onzichtbaar maakt.

 4. Verwarmingssysteem starten

  Als de installateur alle onderdelen heeft geplaatst en de afwerking is afgerond, kan je het systeem voor de eerste keer inschakelen. Je voelt na een kwartier al duidelijk verschil. Nu kan je genieten van een aangename binnentemperatuur in de winter én de zomer!

 

Belangrijke aandachtspunten

Waar moet je nog aan denken als je een klimaatplafond laat installeren? Met deze zaken in het achterhoofd kies je gegarandeerd het beste systeem:

 • Warmtepomp: een klimaatplafond functioneert alleen als afgifte-systeem, waardoor je sowieso een warmtepomp of gasketel nodig hebt om het cv-water te verwarmen. Een warmtepomp is hiervoor de beste keuze, omdat je het cv-water zo duurzaam verwarmt én afkoelt.
 • Opbouwhoogte: in tegenstelling tot een traditioneel systeem heb je minder opbouwhoogte nodig voor de verwarmingsbuizen en andere luchtkanalen. Zo bespaar je ruimte in je woning of bedrijf.
 • Onderhoud: klimaatplafonds zijn een onderhoudsarm systeem. Ze vergen weinig tot geen onderhoud om voor lange tijd goed te functioneren. Laat ze wel elke 5 jaar laten reinigen door een specialist om vuil en schade te voorkomen.
 • Alternatieven: wil je extra geluidsisolatie aan het plafond? Kies dan voor een akoestisch klimaatplafond. Als je op zoek bent naar een goedkopere variant, dan is infrarood plafondverwarming nog mogelijk. Hiermee kan je geen ruimtes koelen, maar enkel verwarmen met infraroodstraling.

 

 

Is een klimaatplafond geschikt voor mijn woning?

In principe kan je overal een klimaatplafond laten installeren. Voor een bestaande woning is het zeker een grondige renovatie, maar je profiteert daarna wel van een onzichtbaar en milieuvriendelijk klimaatsysteem. Het is ook ideaal om ruimte in je woning of bedrijf te besparen en op een geruisloze manier je gebouw af te koelen in de zomer.

Kies je binnenkort voor een klimaatplafond? Lijkt dit verwarmingssysteem perfect voor jouw woning of kantoor? Vraag dan snel advies bij meerdere bedrijven. Dat doe je makkelijk & snel via het onderstaande offerteformulier:

 

 

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers