Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Plafond renoveren

Je hebt er misschien niet zo veel aandacht voor, maar je plafond heeft een grote invloed op de uitstraling van je huis. Is deze dus verouderd of beschadigd? Dan kan je je plafond renoveren. Welke mogelijkheden heb je op gebied van plafond renovatie en wat kies je? En kan je dit zelf of schakel je eerder een expert in voor de klus? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Mogelijkheden plafond renoveren
Plafond renovatie kosten
Hoe spanplafond plaatsen?
Zelf plafond renoveren of expert?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Waarom je plafond renoveren?

Een plafond renovatie is verstandig wanneer deze scheuren of barsten vertoont, verouderd is, … Ook is het een goede keuze als je net een vochtprobleem hebt opgelost en je het plafond opnieuw moet afwerken. Laat je jouw plafond renoveren? Dan profiteer je van:

 • Vernieuwde uitstraling: na een renovatie ziet je plafond er weer als nieuw uit. Daarnaast is dit het ideale moment om voor een andere stijl te gaan.
 • Snelle uitvoering: een renovatie verloopt meestal vrij snel. Zo is bv. de montage van een spanplafond binnen 1 dag afgerond.
 • Goedkope oplossing: de meeste plafondrenovaties zijn vrij goedkoop. Een spanplafond is wel wat duurder dan veel van de andere opties (gyproc, hout, …), maar het blijft een keuze met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Wil je jouw plafond renoveren? Een expert helpt je graag. Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van specialisten in je buurt via onze gratis offerteservice.

planchetten plafond renoveren

 

Mogelijkheden plafond renoveren

Ben je nog niet zeker over hoe je jouw plafond wil renoveren? En wil je verder gaan dan alleen stucen, verven, behangen, …? In de meeste gevallen raden wij dan een spanplafond aan. Dit is een duurzame oplossing met een strakke, naadloze look. Maar er zijn zeker nog meer opties om te overwegen. Hieronder zetten we een aantal van de populairste mogelijkheden op een rijtje:

 

1. Spanplafond (€ 70 à 90 per m²)

Meestal is een spanplafond de beste optie voor plafondrenovatie. Dit is een PVC of polyester doek die je naadloos tussen je muren laat opspannen. Een overzicht met de voor- en nadelen:

 • Geen breekwerk: een spanplafond kan je gemakkelijk tegen het bestaande plafond bevestigen zonder breekwerk. Je hoeft bv. je bank of kasten niet te verschuiven of bedekken voor de klus, en je hoeft er na ook niet te stofzuigen.
 • Snelle oplossing: een spanplafond kan je snel bevestigen. Binnen 1 dag zijn alle werkzaamheden al afgerond en kan je meteen genieten van je nieuwe plafond.
 • Vele uitvoeringen: je moeten kiezen tussen een polyester of PVC spanplafond, maar er zijn nog meer belangrijke keuzes om te maken. Zo kan je een spanplafond kiezen met akoestische isolatie, bedrukking, …
 • Makkelijk onderhoud: spanplafonds zijn goed bestand tegen schimmels en condens en zijn tegelijkertijd antistatisch. Als gevolg zal zo’n gespannen doek niet zo snel vies worden. Af en toe reinigen met een warm sopje is al genoeg.
 • Aanvullende functies: met een spanplafond kan je meer dan alleen je plafond renoveren. Zo kan je het bv. combineren met isolatiemateriaal. Een spanplafond is dus niet alleen mooi, maar ook in te zetten voor een lagere energierekening!
 • Moeilijker te bewerken na montage: heb je eenmaal gaten bijgesneden voor verlichting? Dan kan je dit natuurlijk niet meer ongedaan maken. Daarnaast zijn plafondbevestigingen niet altijd mogelijk en kan je een spanplafond meestal niet meer schilderen.

 

2. Gyproc plafond (€ 55 à 70 per m²)

Een gyproc plafond bestaat uit meerdere platen die je aan de bovenliggende structuur (afgehangen) of aan de muren er omheen (vrijdagend) bevestigt. Het is een steeds populairdere optie, vooral omdat het een ideale basis is voor isolatiemateriaal, ventilatiekanalen, verlichting, … Een overzicht met de voor- en nadelen:

 • Budgetvriendelijk: gyproc platen zijn wat goedkoper dan spanplafonds, maar dat betekent niet dat je hiermee altijd voordeliger uit bent. Zo moet je nog extra geld betalen na de plaatsing voor een nette afwerking (verven, pleisteren, …).
 • Nog afwerking vereist: gyproc platen moet je, in tegenstelling tot spanplafonds, nog afwerken. Hierbij gaat het om plamuren, schilderen, behangen, … Dit kost al snel € 15 – 30 per m². Een gyproc plafond is in bepaalde gevallen dus zeker duurder dan een spanplafond.
 • Langere plaatsing: voor de plaatsing van een gyproc plafond heeft een expert meerdere dagen nodig. Dit in tegenstelling tot de enkele dag aan werk voor een spanplafond.
 • Minder bestand tegen vocht: gyproc plafonds kunnen minder goed tegen vocht, waardoor je ze niet zo snel gebruikt in ruimtes als je keuken of badkamer. Hier hoef je je geen zorgen om te maken met een spanplafond.

 

3. Houten plafond (€ 15 à 40 per m²)

Op zoek naar een plafond met een warme, authentieke uitstraling? Overweeg dan hout als materiaal. Houten plafonds worden namelijk al tientallen jaren gebruikt voor landelijke interieurs. Vooral houten planchetten zijn een populaire keuze. Een rijtje met de voor- en nadelen:

 • Authentieke uitstraling: niks geeft een warmer gevoel aan een ruimte dan hout. Daarnaast zijn deze donkerdere plafonds ideaal om een ruimte wat kleinere en knusser te laten lijken, bv. wanneer deze eigenlijk vrij hoog is.
 • Afwerking niet vereist: een houten plafond an sich ziet er al mooi uit, en hoef je niet per sé na te schilderen.
 • Gevoeliger voor temperatuurschommelingen: hout krimpt en zet uit door temperatuurschommelingen. Om dit te beperken, is het slim om zo’n plafond te combineren met isolatiemateriaal. Ook plaatst een expert uitzetvoegen om kromtrekking te voorkomen.
 • Onderhoud vereist: veel houtsoorten zijn wat gevoeliger voor vocht en moet je goed beschermen (bv. met elastische verf). Wil je geen omkijken hebben naar je plafond? Kies dan eerder een spanplafond of een type hardhout dat goed tegen vocht kan.

 

4. Systeemplafond (€ 15 à 60 per m²)

Systeemplafonds staan ook wel bekend als tegelplafonds en zie je vooral in bedrijfspanden of openbare ruimtes. Het zijn verlaagde plafonds, bestaande uit metalen rasters met daaraan rechthoekige of vierkante tegels. Een overzicht met de voornaamste voor- en nadelen:

 • Verbeterde akoestiek: de tegels absorberen geluidstrillingen en verbeteren de akoestiek in de ruimte. Dit betekent dat je minder last hebt van galm en dat je iedereen beter kan verstaan.
 • Snelle plaatsing: net als een spanplafond plaatst een expert een systeemplafond erg snel en zonder breekwerk.
 • Niet populair voor huizen: tegelplafonds zijn minder populair dan spanplafonds voor woningen, vooral omdat de aparte panelen zichtbaar blijven. Het ziet er dus wat minder strak uit. Het voordeel is dan wel dat je deze panelen makkelijk demonteert als je iets boven het plafond moet regelen.

 

Welke methode voor plafondrenovatie kies ik?

Wat is de beste manier om je plafond te renoveren? Dat is afhankelijk van je woonsituatie, wensen, budget, … In de meeste gevallen raden we een spanplafond aan, vanwege de hoge prijs-kwaliteitverhouding, strakke uitstraling en onderhoudsvriendelijkheid.

Wil je advies van een specialist? Je bent dan zeker van een correcte uitvoering en een oplossing op maat. Vergelijk experts via onze gratis offerteservice.

 

Plafond renovatie kosten

De prijs van een oud plafond renoveren is vooral afhankelijk van de methode. Ga in ieder geval uit van € 15 à 90 per m² (excl. afwerking en btw, incl. plaatsing). De belangrijkste richtprijzen:

Type plafond renovatiePrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Spanplafond€ 70 à 90
Gyproc plafond€ 55 à 70
Houten planchetten€ 15 à 40
Systeemplafond€ 15 à 60

LET OP: bovenstaande prijzen zijn enkel ter indicatie. Ben je benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? Vergelijk 2 à 3 installateurs actief in je buurt.

 

plafond renoveren

 

Hoe spanplafond plaatsen?

Ga je een plafond renoveren? Dan raden wij bijna altijd een spanplafond aan. Hoe gaat een installateur tijdens die plaatsing te werk? Een overzicht met stappen:

 1. Voorbereidende werken uitvoeren

  Eerst begint de specialist met het opmeten van je plafond en bepaalt hij de benodigde breedte en lengte. Op basis hiervan kiest die dan een passend doek, met ongeveer 10 cm speling aan alle kanten. Zo kom je nooit te kort.

 2. Montageprofielen plaatsen

  Daarna bevestigt de installateur de montageprofielen voor het spanplafond. Hierbij is het belangrijk dat er voldoende ruimte over blijft tussen het oude en het nieuwe plafond. Bv. als je nog verlichting, ventilatiekanalen, … wil laten installeren.

 3. Spanplafond bevestigen

  Het spandoek wordt hierna in de montageprofielen bevestigd. Overtollige stukken spanplafond kan de specialist dan afsnijden. Bij deze stap is het onderscheid tussen een polyester en PVC doek het duidelijkst. Zo moet een polyester doek bij een temperatuur van 40 à 50 °C worden geplaatst, maar is dit niet nodig met een PVC variant.

 4. Spanplafond bijwerken (optioneel)

  Na een correcte plaatsing van het spanplafond kan je deze nog laten bijwerken voor eventuele toevoegingen. Denk aan verlichting, speakers voor een geluidsinstallatie, … Hiervoor snijdt de installateur gaten in het doek, dus wees 100% zeker van je zaak.

TIP: een spanplafond plaatsen is een precieze klus die je meestal aan een ervaren installateur overlaat. Kom in contact met zo’n expert via onze gratis offerteservice.

 

Zelf plafond renoveren of expert?

In theorie kan je een plafond zelf renoveren, maar is dat wel afhankelijk van je ervaring als doe-het-zelver. Ook verschilt de moeilijkheidsgraad van het werk per type renovatie. Zo is verven natuurlijk makkelijker dan het plaatsen van een nieuw gyproc plafond. Voor complexere klussen (bv. een spanplafond) kies je voor een ervaren installateur. Zo profiteer je van:

 • Passend advies: welk type spanplafond kies je? Welke houtsoort is geschikt voor het renoveren van een badkamer plafond? Hoe bespaar je zoveel mogelijk geld tijdens je plafond renovatie? Een professionele installateur kan je een antwoord geven op al je renovatie-gerelateerde vragen.
 • Snelle plaatsing: een expert voert een project altijd correct uit, maar kan dit door eerdere ervaringen ook nog snel doen. Je bespaart zo tijd én geld.
 • Kwalitatieve materialen: vakmensen werken alleen met kwalitatieve materialen van betrouwbare leveranciers. Zo ben je zeker van de beste oplossing.
 • Garantie: maakt de expert toch een fout tijdens de plaatsing? Dan betaalt deze specialist de herstelkosten. Deze zekerheid heb je niet als je het plafond zelf renoveert.

 

Beginnen met plafond renovatie = offertes vergelijken

Het mag duidelijk zijn dat een plafond renoveren een goed idee is. En al helemaal als je dit aan een ervaren installateur overlaat. Maar hoe vind je zo’n specialist? Door offertes te vergelijken via de online service van Solvari! Zo ben je zeker van gericht advies, prijzen op maat en een kwalitatieve oplossing. Start je aanvraag via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers