Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spanplafond of gyproc?

Is je plafond aan vervanging toe, maar heb je geen zin in stoffige breekwerken? Of wil je warmteverlies via je plafond beperken? Dan laat je gewoon een nieuw plafond over het oude plaatsen. Bij zo’n verlaagd plafond kan je kiezen uit een spanplafond of een gyproc plafond. Wat zijn de voor- en nadelen van deze plafonds? Hoeveel kosten ze? En wat is nu de beste keuze voor jouw project? Lees er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:

OPTIE 1: Spanplafond plaatsen
OPTIE 2: Gyproc plafond plaatsen
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

 

Doe een beroep op een gespecialiseerde vakman!

Wil je liever een spanplafond plaatsen of ga je eerder voor een plafond in gyproc? In beide gevallen schakel je best een gespecialiseerde vakman in. Met zijn expertise en ervaring ben je zeker van:

 • verlaagd plafond op jouw maat: welk verlaagd plafond past het best bij jouw situatie en wensen? Wil je extra isolatie laten plaatsen of niet? Waar komen de gaten voor de verlichting? Een vakman zoekt samen met jou naar het perfecte verlaagde plafond op jouw maat.
 • Correcte en vlotte plaatsing: zowel een spanplafond als een gyproc plafond plaatsen zijn ingrijpende klussen die precisie en vakkennis vergen. Met een vakman ben je zeker dat hij je verlaagde plafond plaatst volgens de regels van de kunst. En dat aan een snel tempo!
 • Kwalitatieve materialen: of het nu om de doek van een spanplafond of de gipsplaten van een gyproc plafond gaat, een vakman gebruikt altijd kwaliteitsvolle materialen met een lange levensduur. Zo kan je jarenlang genieten van je verlaagde plafond.
 • Aanspreekpunt voor onderhoud: een vakman geeft je graag tips voor een goed onderhoud van je verlaagd plafond. Of wil je een andere kleur of print voor je spanplafond? Of je gyproc plafond een nieuw likje verf geven? Een vakman geeft je graag advies op maat.

TIP: op zoek naar een vakman actief in je buurt voor het plaatsen van een spanplafond? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice. Ga je voor een gyproc plafond? Ook dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen via onze offertepagina.

 

 


 

OPTIE 1: Spanplafond plaatsen

Een gyproc plafond was lange tijd dé standaardkeuze voor een verlaagd plafond. Spanplafonds zijn echter meer en meer in opmars. Een woordje uitleg over dit interessante, innovatieve alternatief!

 

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond bestaat uit een op maat gemaakte doek in kunststof. Een vakman bevestigt die met behulp van profielen aan de muren onder je oude plafond. Zo kan hij de doek heel strak opspannen en krijg je een egaal, homogeen eindresultaat. De profielen zijn achteraf niet meer zichtbaar.

De kunststof doek van een spanplafond kan zowel bestaan uit PVC of polyester. Het gaat om sterke materialen die beschikbaar zijn in verschillende kleuren en afwerkingen. Spanplafonds in PVC en polyester kosten ongeveer evenveel, maar de plaatsing verschilt:

1) PVC spanplafond (warm geplaatst): de vakman spant dit plafond op bij een temperatuur van 40 à 45°C. De kamer moet dus verwarmd worden. 

2) Polyester spanplafond (koud geplaatst): de vakman spant dit plafond handmatig op bij een normale kamertemperatuur.

 

Belangrijk: laat je best een spanplafond plaatsen in PVC of polyester? Een gespecialiseerde vakman geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis offertes via onze offertepagina.

 

 

Voor- en nadelen spanplafond (vs. gyproc)

Naast spanplafonds kan je ook kiezen voor het klassieke gyproc plafond. Wat zijn de voor- en nadelen van een spanplafond ten opzichte van zo’n plafond in gyproc? Een kort overzicht!

Voordelen spanplafond (vs. gyproc)

 • Snelle plaatsing: een vakman kan een spanplafond op 1 dag plaatsen. En minder werkuren betekenen minder kosten. Een gyproc plafond plaatsen vergt meerdere dagen.
 • Slechts 1 vakman: bij een spanplafond zorgt 1 vakman voor de plaatsing en de afwerking. Dat resulteert in een eenvoudigere planning van de werken. Bij een gyproc plafond ben je afhankelijk van meerdere vakmannen.
 • Geen stof: bij de plaatsing van een spanplafond komt geen stof kijken. In tegenstelling tot bij een gyproc plafond moet je zelfs de ruimte niet volledig leegmaken.
 • Geen afwerking nodig: eenmaal een spanplafond geplaatst is, zijn er geen verdere afwerkingskosten. Terwijl je gyproc achteraf wel nog moet schilderen of behangen.
 • Bestand tegen vocht en temperatuurverschillen: een spanplafond is volledig waterafstotend en behoudt zijn vorm bij temperatuurverschillen. Een spanplafond in de badkamer of keuken is dus perfect mogelijk. Bij een gyproc plafond loop je het risico op afbladderende verf of blaasjes.
 • Onderhoudsvriendelijk: een spanplafond kan je eenvoudig afwassen met water en detergent. Terwijl een plafond in gyproc na verloop van tijd een nieuw likje verf of nieuw behang nodig heeft .
 • Verschillende designs: bij een spanplafond kan je kiezen uit tal van kleuren, maar ook uit verschillende matte of glanzende designs en motieven. Je kan het doek laten beprinten met wat je maar wil. Dat laatste is niet mogelijk bij een vals plafond in gyproc.
 • Perfect egaal: ook al werk je met een vakman, een gyproc plafond zal nooit zo effen en egaal ogen als een strakgespannen spanplafond.

 

Nadelen spanplafond (vs. gyproc)

 • Duurder: een spanplafond kost meer dan een gyproc plafond. Daar staat wel tegenover dat een gyproc plafond nog verder afgewerkt moet worden (= extra kosten).
 • Geen doe-het-zelven: wie handig is en wat ervaring heeft, kan eventueel zelf een gyproc plafond plaatsen. Dat is niet mogelijk bij een spanplafond.
 • Groter risico op beschadiging: een kunststof doek is kwetsbaarder dan een gyproc plafond. Wil je scheuren vermijden? Let dan op met lange, scherpe voorwerpen als gordijnrails, plinten, …
 • Niet altijd overschilderbaar: een polyester doek is eventueel overschilderbaar, maar een doek in PVC niet. Niet tevreden over het kleur of design? Dan moet je dus een nieuwe doek laten spannen. Terwijl een vals plafond in gyproc eenvoudig te verven is.

 

 

Spanplafond prijzen

De kostprijs van een spanplafond hangt af van onder meer de oppervlakte en de gewenste afwerking (print, verlichtingsgaten, akoestisch spanplafond, …). In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen:

Soorten spanplafondsRichtprijs per m2
(excl. btw en incl. plaatsing)
Standaard spanplafond (pvc of polyester)± €70 à €90
Akoestisch spanplafond± €100 à €150
Spanplafond met print± €90 à €100
Lichtdoorlatend spanplafond± €130 à €160
Ant-bacterieel spanplafond± €100 à €200

TIP: wat kost een spanplafond precies? Dat hangt ook af van je eigen wensen. Bovendien verschilt de prijs van vakman tot vakman. Wil je snel en eenvoudig prijzen, maar ook kleuren, designs en afwerkingen voor jouw project vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen via onze offertepagina.

 

spanplafond of gyproc

 


 

OPTIE 2: Gyproc plafond plaatsen

Spanplafonds winnen aan populariteit, maar je kan natuurlijk nog altijd voor een klassiek vals plafond in gyproc kiezen. Een woordje uitleg over deze traditionele methode!

 

Wat is een gyproc plafond?

Een gyproc plafond bestaat uit gipsplaten. Een vakman bevestigt deze platen op een onderstructuur van metaal. Bij zo’n gipsplaten plafond zijn er 2 opties:

1) Afgehangen gyproc plafond (bevestigd aan plafond): een vakman bevestigt dit type gyproc plafond onder het oude plafond met plafondhangers, waaraan een structuur van rails komt. De vakman klemt of haakt de gipsplaten dan vast in dat raster. Met zo’n afgehangen plafond kan je grote overspanningen overbruggen.

2) Vrijdragend gyproc plafond (bevestigd aan muren): een vakman monteert dit type gyproc plafond niet aan het oude plafond, maar aan de muren van de kamer. Zo is een grotere verlaging mogelijk dan met een afgehangen plafond. Dit type plafond is eerder geschikt voor kleinere overspanningen.

 

TIP: twijfel je tussen een afgehangen of een vrijdragend plafond in gyproc? Een vakman geeft je graag tips en advies op maat van jouw project. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes via onze offerteservice.

 

 

Voor- en nadelen gyproc (vs. spanplafond)

Naast het klassieke gyproc plafond kan je ook kiezen voor een moderner spanplafond. Wat zijn de voor- en nadelen van een plafond in gyproc ten opzichte van zo’n spanplafond? We zetten het even op een rij.

Voordelen gyproc (vs. spanplafond)

 • Goedkoper: een gyproc plafond op zich kost minder dan een spanplafond. Let op: de plaatsing en afwerking van een gyproc plafond vragen wel nog een extra investering.
 • Doe-het-zelven is mogelijk: ben je handig en heb je de nodige ervaring? Dan kan je ervoor kiezen om zelf je gyproc plafond te plaatsen. Bij een spanplafond is doe-het-zelven geen optie.
 • Kleiner risico op beschadiging: een gipsplaten plafond is sowieso steviger dan de kunststof doek bij een spanplafond. Het risico op scheuren is dus veel kleiner.
 • Makkelijk overschilderbaar: zin in een nieuw kleurtje? Een plafond in gyproc kan je eenvoudig overschilderen. Bij een spanplafond in PVC is dat niet mogelijk.

 

Nadelen gyproc (vs. spanplafond)

 • Tragere plaatsing: een gyproc plafond plaatsen duurt meestal meerdere dagen, tegenover 1 dag bij een spanplafond. De metalen structuur aanbrengen, voegen bepleisteren, verven of behangen, …: het neemt allemaal behoorlijk wat tijd in beslag. Dat vertaalt zich ook in hogere kosten.
 • Meerdere vakmannen: iemand die de elektrische leidingen en verlichting plaatst, iemand die het plafond installeert, iemand die de gipsplaten afwerkt, … Bij een gyproc plafond heb je verschillende vakmannen nodig, tegenover slechts 1 bij een spanplafond. Dat zorgt voor een complexere planning van de werken.
 • Stof: bij het plaatsen van gipsplaten komt onvermijdelijk stof kijken. De ruimte volledig leegmaken is dus aan de orde. Dat is niet het geval bij een spanplafond.
 • Afwerking nodig: na het plaatsen moet het gyproc plafond nog afgewerkt worden (vullen van de voegen, verven of behangen, …). Bij een spanplafond is die afwerking niet nodig.
 • Minder bestand tegen vocht en temperatuurverschillen: in tegenstelling tot een spanplafond is een plafond in gyproc minder bestand tegen vocht en temperatuurverschillen. Afbladderende verf en blaasjes op het plafond zijn na verloop van tijd dus mogelijk.
 • Minder onderhoudsvriendelijk: een gyproc plafond gewoon afstoffen of schoonmaken met water en zeep is niet genoeg. Na verloop van tijd zal een nieuw likje verf of nieuw behang nodig zijn.
 • Geen brede waaier aan designs: bij een gyproc plafond kan je kiezen uit verschillende verfkleuren en behangpapier. Maar de uitgebreide keuze aan designs en prints van een spanplafond is niet mogelijk.
 • Niet perfect egaal: zelfs een vakman zal bij een gyproc plafond nooit hetzelfde egale resultaat van een strakgespannen spanplafond kunnen bereiken.

 

 

Prijs gyproc plafond

De kostprijs van een gyproc plafond hangt vooral af van de oppervlakte van de ruimte, het soort gipsplaten, eventuele isolatie, … Je mag rekenen op een prijs van 55 à 70 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing.

Belangrijk: ook een gyproc plafond afwerken kost geld. Denk dus ook aan de kosten voor het verven of behangen. Op zoek naar een richtprijs voor jouw project? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

gyproc plafond

 


 

CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

Zowel spanplafonds als plafonds in gyproc zijn geschikte methodes voor een verlaagd plafond. Toch is een spanplafond de beste keuze, want zo’n strakgespannen doek in kunststof heeft nu eenmaal meer voordelen. Een spanplafond is onderhoudsvriendelijker, sneller en makkelijker te plaatsen, bestand tegen vocht, enz. En bovendien moet je slechts 1 vakman inschakelen.

Op zoek naar zo’n vakman om een spanplafond bij jou thuis te laten plaatsen? Benieuwd naar alle mogelijkheden op vlak van kleuren, verlichting, geluidsisolatie, …? Vraag dan zeker gratis en vrijblijvend offertes aan via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers