Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Plafonddoeken

Geïnteresseerd in een nieuw plafond met een frisse uitstraling? Dan is een plafonddoek zeker het overwegen waard. Zo’n spanplafond is namelijk niet alleen beschikbaar in verschillende uitvoeringen, maar heeft ook vele andere voordelen. Welke soorten plafonddoeken zijn er? En hoe zit het met de gemiddelde kostprijs? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Plafonddoek kosten
Hoe plafonddoek plaatsen?
Inspiratie & voorbeelden
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een plafonddoek?

Plafonddoeken zijn niet alleen een mooie manier om je plafond af te werken. Er zijn ook vele functionele voordelen waarvan je profiteert. Zo zijn plafonddoeken…

 • Snel op maat te maken: spanplafonds zijn op veel vlakken gelijkaardig aan normale plafonds, maar ze zijn wel een stuk goedkoper en sneller geplaatst. Ook zijn er veel uitvoeringen om je plafond perfect binnen de stijl van je woning te laten passen.
 • Vochtbestendig: plafond doeken zijn poriëndicht en dus goed bestand tegen vocht en schimmels. Kortom, ook een prima oplossing voor vochtige ruimtes als de badkamer.
 • Onderhoudsvriendelijk: plafonddoeken zijn makkelijk afwasbaar, maar blijven ook lang schoon. Ze vergen dus weinig tot geen onderhoud.
 • Te combineren met isolatie: doorgaans combineer je een plafond doek met een isolatielaag van 10 à 12 mm aan glas- of rotswol om de akoestiek in de ruimte te verbeteren. In de doek zitten dan kleine gaatjes, zodat geluidstrillingen niet teruggekaatst worden.
 • Perfect egaal: een strakgespannen plafonddoek oogt perfect effen en egaal. Een effect dat je zelfs met een gyproc plafond niet kan bekomen. Bovendien komen er bij het aanbrengen van zo’n doek ook geen stoffige breekwerken kijken.

Plafonddoek laten installeren door een ervaren vakman? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

plafonddoeken

 

Mogelijke uitvoeringen van plafonddoeken

Er bestaan verschillende soorten plafonddoeken, maar daarnaast kan je ook kiezen uit verschillende functies en afwerkingen. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Koude of warme plafonddoek

Standaard plafond doeken zijn beschikbaar in polyester of PVC. Een expert plaatst polyester doeken op kamertemperatuur, terwijl voor PVC een temperatuur van 40 à 50 graden is vereist. Daarom spreken we ook van koude of warme plafonddoeken. Verder verschillen beide opties weinig op vlak van stabiliteit en kunnen ze tot ongeveer 5 meter breedte naadloos worden geplaatst.

Prijs polyester of PVC plafonddoek: € 70 à 90 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Extra functies plafonddoek

Naast standaard plafond doeken zijn er varianten met extra functionaliteiten. Zo kan je kiezen voor een akoestisch spanplafond met een laag rots- of glaswol en een speciale doek met kleine gaatjes. Zo verbeter je de akoestiek in een ruimte en heb je geen last van galm. Daarnaast kan je ook kiezen voor een lichtdoorlatende doek, al heb je hier dan wel een dubbel spanplafond voor nodig.

Prijs akoestische plafonddoek: € 100 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs lichtdoorlatende plafonddoek: € 130 à 160 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Afwerking plafonddoek

Ten slotte is er nog de afwerking van je nieuwe plafond. Zo zijn de doeken beschikbaar in verschillende structuren en glansgraden. Denk hierbij aan mat, glans, hoogglans, … Daarnaast kan je zo’n doek ook vormgeven met een print of eigen foto. Zo functioneren plafonddoeken ook als decoratief element.

Prijs plafonddoek met print: € 90 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk type plafonddoek kies ik best?

Welk spanplafond doek je best kiest, is afhankelijk van je woonsituatie, je budget, … Maak dus gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk adviezen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt. Zo geniet je van prijzen op maat, maar vergelijk je ook gemakkelijk werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier.

 

Kosten plafonddoeken

Afhankelijk van factoren als extra functionaliteiten, het soort afwerking, … variëren de kosten voor een plafonddoek tussen € 70 à 160 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De richtprijzen op een rij:

Soort plafonddoekGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Standaard plafonddoek€ 70 - 90
Plafonddoek met decoratie€ 90 - 100
Plafonddoek met isolatie€ 100 - 150
Lichtdoorlatend plafonddoek€ 130 - 160

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen de plafonddoek kosten niet alleen per project, maar ook van vakman tot vakman. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk adviezen, prijzen, … van verschillende vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

plafond doek

 

Hoe plafonddoek plaatsen?

Afhankelijk van het type doek voor je plafond verschilt de plaatsing enigszins. Zo is een polyester doek bijvoorbeeld op kamertemperatuur te plaatsen, terwijl je voor PVC de ruimte moet verhitten tot 40 à 50 graden Celsius. Hieronder een overzicht van de meest gangbare stappen die een vakman altijd volgt:

 1. Plafond voorbereiden

  Eerst bereidt een vakman het plafond voor met een benodigde basis. Hiervoor plaatst hij houten of metalen latten, de basisprofielen voor het plafonddoek en snijdt hij de doek op maat. Kies je voor geïntegreerde verlichting? Dan is dit ook het moment dat de vakman je spothouders monteert.

 2. Plafonddoek aanbrengen

  De vakman begint bij het midden van het plafond en brengt hier het doek stevig aan. Vanaf hier werkt hij naar de hoeken van het plafond toe en plaatst hij na elke 70 cm een hulpstuk. Zo blijft het doek op zijn plaats. Deze hulpstukken kunnen pas worden vervangen voor de spanprofielen wanneer het gehele doek is bevestigd aan alle basisprofielen.

 3. Plafonddoek afwerken

  Eenmaal tevreden snijdt de vakman overblijfsels van de doek los en egaliseert hij de rest. Daarna is het tijd om eventuele verlichting in de spothouders te installeren. Als laatste brengt hij de afdekprofielen aan.

TIP: er komt best wat kijken bij het aanbrengen van een spanplafond doek. Laat deze klus dus altijd over aan een ervaren vakspecialist. Geniet van gericht advies en prijzen op maat en vergelijk vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Inspiratievoorbeelden plafonddoek

Kom je inspiratie te kort voor de afwerking van je plafond? Hieronder een aantal voorbeelden van hoe je plafonddoeken kan verwerken in je woning:

 

INSPIRATIE 1: standaard wit plafond doek

doek plafond

Een wit plafond doek past binnen vele soorten interieurs en is dus eigenlijk altijd een goede keuze. Zo geeft het een lichte uitstraling aan kamers en kan het eventueel ook als contrast dienen voor houten stoelen, stalen raamwerken en donkere vloeren van natuursteen.

 

INSPIRATIE 2: hoogglans zwart plafond doek

zwart plafond doek

Zwarte plafond doeken zijn ook een populaire optie. Hierbij kies je doorgaans tussen mat, glans of hoogglans varianten. Een groot voordeel hierbij is dat er vuil minder zichtbaar is. Ook zijn dit soort plafonds goed toe te passen in industriële en moderne interieurs. Zo past het mooi bij houten tafels met zwart staal, en functioneert het als contrastelement binnen lichte, moderne woningen.

 

INSPIRATIE 3: verlaagde plafonddoek met extra functies

plafond doek wit

Wil je wat ruimte voor een inbouw ventilatiesysteem, akoestische isolatie, … overlaten? Dan is een verlaagd plafond doek een goede keuze. Zo ogen kamers wat kleiner, maar zitten die extra functies mooi weggewerkt in je interieur.

 

Geld besparen = offertes vergelijken

Interesse in een plafond doek? Laat deze dan plaatsen door een ervaren vakman via onze gratis offerteservice. Zo geniet je niet alleen van gericht advies, maar ben je ook zeker van een correcte en snelle plaatsing. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers