Soorten spanplafonds

Als je voor een spanplafond wilt gaan, is het belangrijk om alle soorten doeken te overlopen zodat je zeker bent van de juiste keuze voor jouw ruimte. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten spanplafonds met een toelichting over hun eigenschappen en prijs.

Ga snel naar: PVC – akoestisch – lichtplafond – bedrukt plafondspanplafond in vochtige ruimte

 

Opgelet: de prijzen in dit artikel zijn richtprijzen voor ruimtes van gemiddelde grootte. Laat je een spanplafond plaatsen in een kleine ruimte, dan kunnen de prijzen per m2 wat hoger liggen. Ook extra’s zoals isolatie of verlichting kunnen voor bijkomende kosten zorgen. Algemeen gesproken kunnen we zeggen dat de prijs per m2 van een spanplafond daalt naarmate de oppervlakte van het te plaatsen plafond toeneemt.

 

soorten spanplafonds1) Polyester spanplafond

Voordelen & Eigenschappen

Een spanplafond met een doek uit polyester is de meest gekozen soort. Polyester is bio-afbreekbaar en kan in de meest uiteenlopende realisaties worden toegepast. Bovendien kan een spanplafond uit polyester overschilderd worden. In een doek uit polyester kan een onbeperkt aantal van zowel vierkante als ronde gaten gemaakt worden.

Deze mogelijkheid opent vele wegen voor de keuze van je verlichting. Je kan kleine gaatjes voor spots voorzien maar evengoed grote voor het plaatsen van lichtkoepels. Het is ook mogelijk om later nog lichtpunten toe te voegen nadat het plafond geplaatst is.

Omdat polyester zo sterk is, kan het tot 5 m breed zonder naad aangebracht worden. Hierdoor oogt dit soort doek zeer strak en modern. Door de ongeziene sterkte van dit materiaal is de kans op scheuren zeer klein.

 

Plaatsing & Prijs

Een polyester spanplafond wordt ook een koud spanplafond genoemd omdat het, in tegenstelling tot een pvc spanplafond, op kamertemperatuur wordt geplaatst. Er worden profielen op de muren voorzien waar het doek met behulp van spatels in wordt gemonteerd door de plaatser.

Prijs polyester spanplafond: ± €75 à €80 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

polyester soorten spanplafond

 

2) PVC spanplafond

Voordelen & Eigenschappen

Een tweede mogelijkheid voor het doek is PVC. Dit materiaal wordt echter minder aangeraden omdat het minder sterk is dan polyester waardoor er een grotere kans op scheuren is. In een pvc spanplafond kan je enkel ronde gaten voor verlichting plaatsen. Vierkante zijn hier – in tegenstelling tot polyester- niet mogelijk en bovendien is het aantal ook beperkt.

Als je kiest voor een spanplafond uit pvc is het dus belangrijk om op voorhand goed na te denken over de gewenste verlichting. Afhankelijk van welk soort verlichting je wenst, zal je kiezen voor een doek uit pvc of uit polyester. Wens je veel of vierkante lichtpunten, dan zal je voor een doek uit polyester moeten kiezen. Een doek uit PVC is niet recycleerbaar en ook niet overschilderbaar.

 

Plaatsing & Prijs

Deze variant heeft om de 1,5 m een naad nodig. De plaatsing gebeurt helemaal anders dan die van een polyester spanplafond. Een spanplafond uit PVC wordt een warm spanplafond genoemd omdat de plaatsing aan de hand van een hittekanon gebeurt. Dit kanon verhit het doek tot 50 à 60°C waardoor het gaat krimpen en zo strak in de profielen aan de muren wordt geïnstalleerd. Door de hitte wordt het doek heel strak en zijn er dus geen plooien of doorzakkingen mogelijk.

De voornaamste reden waarom je voor een spanplafond uit PVC kiest, is de prijs. Deze ligt lager dan die van een polyesterdoek.

Prijs pvc spanplafond: ± €70 à €75 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

pvc soorten spanplafond

 

3) Akoestisch spanplafond

Voordelen & Eigenschappen

Een akoestisch spanplafond is gemaakt uit polyester en zorgt ervoor dat de vervelende galm uit de kamer verdwijnt en zo de akoestiek verbetert. Dit type doek bevat duizenden microperforaties die de geluidstrillingen opnemen in plaats van te weerkaatsen zoals een dicht doek. Achter dit soort doek wordt steeds een laag isolatie van 10 à 12 cm aangebracht die de trillingen die door de perforaties komen, meteen absorberen. Dankzij deze isolatielaag geniet je niet alleen van akoestisch isolatie, maar ook van geluids- en thermische isolatie.

Het akoestische doek heeft dezelfde voordelen als een standaard doek uit polyester: uitstekende brandwerende eigenschappen (M1 en B1), naadloos, koude plaatsing, mogelijkheid tot beprinting,…

 

Plaatsing & Prijs

Als je slechts op bepaalde plekken in de kamer last hebt van een slechte akoestiek, is het perfect mogelijk om de akoestische doek enkel daar waar nodig te installeren. Dit kan aan de hand van losse kaders waar je dan akoestische eilanden mee creëert. Net als het standaard polyester type wordt een akoestisch spanplafond op kamertemperatuur geplaatst, zonder stof- of kapwerken.

Prijs akoestisch spanplafond: ± €100 à €150 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

akoestisch spanplafond

 

4) Lichtplafond

Voordelen & Eigenschappen

Bij een lichtplafond wordt er gebruik gemaakt van een lichtdoorlatend doek. De verlichting die je boven het doek plaatst, schijnt hier door het doek heen. Dit zorgt voor een zeer egaal en sfeervol licht. Door de indirecte verlichting heb je geen last van schaduwvorming en hoeven er bovendien geen gaten in het doek gemaakt te worden.

Het indirecte licht dat een lichtplafond afgeeft, komt onze ogen ten goede. We worden niet belast met fel licht wat onze energie en productiviteit positief beïnvloedt. Daarom wordt het vaak in werkruimtes toegepast, maar dit type spanplafond staat mooi in elke kamer.

Het vaakst wordt er voor een blanco wit doek gekozen, maar je kan het doek in alle RGB kleuren bestellen. Bovendien is het mogelijk om Human centric lighting toe te passen. Dit is een ingenieus type verlichting dat de hoeveelheid licht aanpast aan het uur van de dag. Zo kan je het gebruiken om ‘s morgens rustig wakker te worden wat je gemoedstoestand aanzienlijk verbetert. Lees hier meer over de verlichting van een spanplafond.

 

Plaatsing & Prijs

Een afstand van 8 cm tussen het bestaande en het valse plafond is ideaal voor een lichtplafond. In principe is het reeds mogelijk om het spanplafond vanaf 2 cm onder het bestaande te plaatsen, maar met de kostprijs en het energieverbruik van de verlichting in het achterhoofd, wordt dit veelal afgeraden.

Prijs lichtdoorlatend spanplafond: ± €140 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

lichtdoorlatend spanplafond

 

5) Bedrukt plafond

Voordelen & Eigenschappen

Een van de grote voordelen van spanplafonds is dat je het doek volledig kan laten personaliseren. Je kan het kiezen in een bepaalde kleur, maar evengoed in een print of motief. Het is ook mogelijk om een eigen foto er op te laten drukken. Zo hoef je geen kosten meer te voorzien voor het schilderen van je plafond.

Laat je inspiratie de vrije loop en ontwerp aan de hand van een spanplafond met print zelf je themakamer. Vaak geeft een bepaalde print een groter ruimtegevoel aan je kamer. Denk maar aan een sterrenhemel, wolken, een bos,… het lijkt of je er echt bent! Vraag gratis advies en prijzen op maat aan bij onze erkende plaatsers van bedrukte spanplafonds.

 

Plaatsing & Prijs

Een beprint spanplafond kan zowel uit PVC als polyester gemaakt worden. Afhankelijk van het gekozen materiaal zal het bedrukt plafond warm of koud geplaatst worden.

Qua verlichting is het bij een bedrukt plafond het mooist als je kiest voor verlichting boven het doek, een lichtplafond dus. Dan wordt je afbeelding of patroon niet onderbroken door hanglampen of spots.

Prijs bedrukt spanplafond: ± €90 à €100 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

bedrukt spanplafond

 

Welk spanplafond voor vochtige ruimtes kiezen?

Een spanplafond is volledig vochtwerend, 100% condensbestendig en verandert niet van vorm bij temperatuurverschillen. Daarom kan het perfect toegepast worden in de badkamer, wellness-ruimte of binnenzwembad. Door de vochtwerende eigenschappen zal het plafond ook niet gaan schimmelen of vochtbubbeltjes vertonen. Dit kan wel het geval zijn bij een plafond uit pleisterwerk. Lees hier meer over een spanplafond in de badkamer.

Ook de akoestische, lichtdoorlatende en beprinte doeken genieten van deze vochtwerende eigenschappen en kunnen uitstekend in vochtige ruimtes toegepast worden. De ventilatieroosters of badkamerventilatoren kunnen probleemloos in het spanplafond ingewerkt worden.

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers