Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten spanplafonds

Heb je interesse in een spanplafond? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle soorten doeken. Zo ben je zeker van de juiste keuze voor jouw ruimte. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten spanplafonds met een toelichting over hun eigenschappen en prijs.

Ga snel naar: PVC – akoestisch – lichtplafond – bedrukt plafondspanplafond in vochtige ruimte

 

Opgelet: de eigenschappen en prijzen van spanplafonds kunnen verschillen per fabrikant. Doorgaans kunnen we stellen: hoe groter het te plaatsen spanplafond, hoe lager de prijs per vierkante meter. Hou er rekening mee dat extra’s zoals isolatie of verlichting voor bijkomende kosten kunnen zorgen.

 

1) Polyester spanplafond

Een polyester spanplafond noemen we ook wel een ‘koud spanplafond’. Het is een verwijzing naar de manier waarop het geplaatst wordt. Bij een polyester spanplafond wordt gebruik gemaakt van een spandoek dat iets groter is dan de oppervlakte van het plafond. Het doek wordt in de profielen gerold met een afgerond mes en zo op spanning gebracht. Dat alles gebeurt bij kamertemperatuur.

Polyester spanplafonds zijn sterk en mogelijk in een ruim aanbod aan kleuren en afwerkingen. Het is mogelijk om zowel ronde als vierkante gaten voor de verlichting in het doek te voorzien.

Bij dit type spanplafonds zijn overspanningen tot ongeveer 5 meter breedte mogelijk (afhankelijk van de producent). Er is dan een naad zichtbaar waar de volgende baan begint. De naden zijn tegenwoordig echter zo onopvallend dat ze niet als storend ervaren worden.

Prijs polyester spanplafond: ± €70 à 85 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

polyester soorten spanplafond

 

2) PVC spanplafond

Een pvc spanplafond krijgt ook de naam ‘warm spanplafond’. Bij de plaatsing wordt de kamer namelijk verwarmd tot een temperatuur van 40 à 50°C. Onder invloed van die warmte versoepelt het pvc-doek en kan het makkelijk bevestigd en opgespannen worden. Naarmate de temperatuur daalt, wordt het pvc-doek strakker, met een mooi en egaal plafond als resultaat.

Pvc spanplafonds zijn sterk en mogelijk in verschillende kleuren en afwerkingen. Ook hier kunnen zowel ronde als vierkante gaten voor de verlichting voorzien worden.

Kenmerkend voor een spanplafond van pvc is het zogenaamde ‘vormgeheugen’. Lekt er bijvoorbeeld water op het plafond waardoor het vervormt, dan herstelt de vorm zich vanzelf na het verwijderen van het water. Verder kan dit type spanplafond eenvoudig gedemonteerd en terug geplaatst worden (bij sommige polyester spanplafonds gaat dit ook, maar doorgaans moeilijker).

Ook bij spanplafonds in pvc zijn overspanningen tot ongeveer 5 meter breedte mogelijk (afhankelijk van de producent). Ook hier zijn de naden tussen de verschillende banen weinig tot niet zichtbaar.

Prijs pvc spanplafond: ± €70 à 85 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

pvc soorten spanplafond

 

3) Akoestisch spanplafond

Een akoestisch spanplafond zorgt ervoor dat de vervelende galm uit de kamer verdwijnt en de akoestiek verbetert. Dit type doek bevat duizenden microperforaties die de geluidstrillingen opnemen in plaats van ze te weerkaatsen zoals een dicht doek. Achter het doek wordt een isolatielaag van 10 à 12 cm aangebracht. De isolatie absorbeert de trillingen zodra die door de perforaties komen. Dankzij deze isolatielaag geniet je niet alleen van akoestisch isolatie, maar ook van geluids- en thermische isolatie.

Een akoestisch doek heeft dezelfde voordelen als een standaard spanplafond en is verkrijgbaar met uitstekende brandwerende eigenschappen (belangrijk voor bijvoorbeeld kantoren of openbare ruimtes).

De akoestische doeken kunnen over de volledige oppervlakte van het spanplafond geplaatst worden. Het is ook perfect mogelijk om de akoestiek te verbeteren op specifieke plaatsen. Er wordt dan gewerkt met losse kaders waarmee je ‘akoestische eilanden’ creëert.

Prijs akoestisch spanplafond: ± €100 à €150 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

akoestisch spanplafond

 

4) Lichtplafond

Bij een lichtplafond wordt er gebruik gemaakt van een lichtdoorlatend doek. Door lichten boven dat doek te plaatsen, ontstaat indirect en egaal licht. Het zorgt niet alleen voor sfeer, je hebt ook geen last meer van schaduwvorming en er hoeven geen gaten in het doek gemaakt te worden.

Het indirecte licht dat een lichtplafond afgeeft, komt onze ogen ten goede. We worden niet belast met fel licht, wat onze energie en productiviteit positief beïnvloedt. Hoewel het om die reden vaak toegepast wordt in werkruimtes, staat dit type spanplafond mooi in elke kamer.

Je kan het doek in alle RGB kleuren bestellen. Bovendien is het mogelijk om ‘Human centric lighting’ toe te passen. Dat is een ingenieus type verlichting dat de hoeveelheid licht aanpast aan het uur van de dag. Zo kan je het gebruiken om ‘s morgens rustig wakker te worden, wat je gemoedstoestand aanzienlijk verbetert. Lees hier meer over de verlichting van een spanplafond.

Een afstand van 8 cm tussen het bestaande en het valse plafond is ideaal voor een lichtplafond. In principe is het reeds mogelijk om het spanplafond vanaf 2 cm onder het bestaande te plaatsen. Met de kostprijs en het energieverbruik van de verlichting in het achterhoofd, wordt dat veelal afgeraden.

Prijs lichtdoorlatend spanplafond: ± €140 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

lichtdoorlatend spanplafond

 

5) Bedrukt plafond

Een van de grote voordelen van spanplafonds is dat je het doek volledig kan laten personaliseren. Je kan het laten voorzien van een bepaalde kleur, maar evengoed van een print of motief. Het is ook mogelijk om er een eigen foto op te laten drukken. Zo hoef je geen kosten meer te voorzien voor het schilderen van je plafond.

Laat je inspiratie de vrije loop en ontwerp aan de hand van een spanplafond met print zelf je themakamer. Vaak geeft een bepaalde print een groter ruimtegevoel aan je kamer. Denk maar aan een sterrenhemel, wolken, een bos,… het lijkt of je er echt bent! Vraag gratis advies en prijzen op maat aan bij onze gespecialiseerde plaatsers van bedrukte spanplafonds.

Qua verlichting is het bij een bedrukt plafond het mooist als je kiest voor verlichting boven het doek, een lichtplafond dus. Dan wordt je afbeelding of patroon niet onderbroken door hanglampen of spots.

Prijs bedrukt spanplafond: ± €90 à €100 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

bedrukt spanplafond

 

Welk spanplafond voor vochtige ruimtes kiezen?

Een spanplafond is volledig vochtwerend, 100% condensbestendig en verandert niet van vorm bij temperatuurverschillen. Daarom kan het perfect toegepast worden in de badkamer, keuken, wellness-ruimte of binnenzwembad. Door de vochtwerende eigenschappen zal het plafond ook niet gaan schimmelen of vochtbubbeltjes vertonen. Dit kan wel het geval zijn bij een plafond uit pleisterwerk.

Ook de akoestische, lichtdoorlatende en beprinte doeken genieten van deze vochtwerende eigenschappen en kunnen uitstekend in vochtige ruimtes toegepast worden. De ventilatieroosters of badkamerventilatoren kunnen probleemloos in het spanplafond ingewerkt worden.

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers