Nadelen spanplafond
Met een spanplafond geef je een plafond op een snelle manier een nieuwe look en uitstraling. Hoewel de voordelen en mogelijkheden eindeloos zijn, is het ook belangrijk om even stil te staan bij de mogelijke nadelen. Vormen deze geen probleem voor jou? Dan is een spanplafond zeker een goede en slimme keuze voor een prachtig plafond.
1. Scherpe materialen zijn gevaarlijk
Met een spanplafond moet je voorzichtig te werk gaan. Doordat je te maken hebt met een gespannen doek bestaat de kans dat je met scherpe voorwerpen het doek beschadigt. Natuurlijk kom je niet vaak met een scherp voorwerp in de buurt van je plafond. De kans dat je een spanplafond beschadigt is hierdoor bijzonder klein. Wanneer je toch in de buurt moet komen van het plafond ga je best voorzichtig te werk.
Omdat een spanplafond kan scheuren wil het niet zeggen dat het een kwetsbaar materiaal is. In tegenstelling tot gipsplaten of stukwerk zal je bijvoorbeeld nooit schade of scheuren hebben wanneer je huis zich gaat zetten. Ook bij waterschade zal je spanplafond nauwelijks hinder ondervinden.
Scheurvorming op lange termijn?
Bij de eerste generatie spanplafonds kwam het wel eens voor dat de doeken na verloop van tijd kleine haarscheurtjes vertoonden. Tegenwoordig is daar echter geen sprake meer van. De meeste fabrikanten geven bovendien een erg lange garantieperiode op scheuren.
2. Verkleuring
De nieuwste generatie spanplafonds is erg kleurvast. Doordat ze praktisch niet in contact komen met UV-licht is enige verkleuring nauwelijks merkbaar. Als je binnen rookt bestaat het risico wel dat je spanplafond na verloop van tijd verkleurt. Net zoals dit het geval is bij alle andere soorten plafonds.
Vraag goed na bij de plaatser hoe gevoelig jouw spanplafond is voor verkleuring. De eigenschappen van spanplafonds kunnen namelijk sterk verschillen per fabrikant.
Is je spanplafond na 20 jaar aan vervanging toe, dan kan je het doek makkelijk en snel laten vervangen. Dit gebeurt al op enkele uren omdat het frame reeds aanwezig is. De vervanging van een doek kost niet meer dan je plafond te laten schilderen door een professionele schilder. Bovendien gaat het ook veel sneller en hoef je niets te verhuizen of af te dekken.
3. Verlichting is permanent
Om je spanplafond van verlichting te voorzien kan je kiezen uit een breed gamma aan verlichtingsarmaturen (indirecte verlichting, led-strips, inbouwspots, lichtplafonds,…). Zowel pvc als polyester spanplafonds zijn sterk en kunnen voorzien worden van rechthoekige of ronde gaten voor de verlichting.
Verlichtingspunten bijplaatsen is perfect mogelijk. Bestaande gaten dichtmaken is dan weer iets moeilijker. Wil je jouw indeling drastisch wijzigen, dan kan je er ook altijd voor kiezen om het doek te vernieuwen. Je spanplafond installateur helpt je bij een strategische plaatsing van verlichtingspunten zodat je overal kan genieten van comfortabele verlichting.
4. Moeilijk overschilderbaar
Niet elk spanplafond kan overschilderd worden. Eens je een kleur gekozen hebt voor je plafond is er dan geen weg meer terug. Vraag zeker na bij je fabrikant wat de mogelijkheden zijn van jouw spanplafond en of je hem kan overschilderen.
Tip! De look die je nu misschien trendy vindt, geraakt na verloop van tijd mogelijk uit de mode. Wanneer je twijfelt over de kleur kies je dus best voor een tijdloze look met standaard kleuren zoals bijvoorbeeld wit, grijs of donkere kleuren. Zo ben je er zeker van dat de kleur na verloop van tijd niet gaat vervelen.
Naast overschilderen kan je er ook altijd voor kiezen om je doek te laten vervangen. De prijs van een nieuw doek is niet veel hoger dan de kosten van een professionele schilder.
5. Plafondbevestigingen zijn niet altijd mogelijk
Gewicht bevestigen aan je spanplafond is niet mogelijk tenzij de nodige voorzorgen getroffen werden. Hoewel dit zelden gebeurt is het toch goed om hier even bij stil te staan. Zaken die wel eens aan een plafond bevestigd worden zijn o.a. gordijnrails of decoratieve elementen.
Heb je de zaken reeds ter beschikking, dan zal je spanplafond installateur deze meteen bevestigen. Wil je deze nadien bevestigen, dan zal de installateur de nodige steunpunten voorzien onder het doek.
6. Hoog prijskaartje
Voor een luxeplafond betaal je al wat meer. De prijs voor een spanplafond is gemiddeld 70 à 90 euro per vierkante meter (excl. btw en incl. plaatsing). Kies je voor een lichtdoorlatend plafond? Dan verdubbelt de prijs.
Gaan we dit vergelijken met andere types plafonds, dan is een spanplafond niet altijd de duurste van de klas. Een verlaagd plafond in gipskarton inclusief afwerking en schilderwerken komt vaak duurder uit. Bovendien zijn deze werken ook veel ingrijpender. Wil je een goedkoper plafond, dan kijk je best uit naar planchetten of een tegelplafond.
Als je goed voorbereid bent en een beetje voorzichtig, dan geniet je jarenlang van een luxueus spanplafond. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes op maat van professionele plafondbouwers. Zo kan je prijzen vergelijken en tot 20% besparen op je budget.
Bovenstaande realisatie is een mooi voorbeeld van een spanplafond in een badkamer. In tegenstelling tot vele andere materialen is een spanplafond ook prima geschikt in vochtige ruimtes.