Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lichtdoorlatend spanplafond

Een lichtdoorlatend spanplafond is de perfecte methode om snel een nieuw plafond te installeren en tegelijkertijd een egale lichtverdeling te krijgen. In tegenstelling tot gewone spanplafonds kan je hierbij je lampen onder je plafond laten installeren. Zo krijg je indirect licht in de kamer dat door het plafond overal gelijk is verspreidt. Hoeveel zo’n spanplafond kost en wat alle voor- en nadelen zijn, lees je hier!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen lichtdoorlatend spanplafond
Prijs lichtdoorlatend spanplafond
Mogelijke alternatieven
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een lichtdoorlatend spanplafond?

Een spanplafond is een stevig PVC of polyester doek die een expert over je bestaande plafond spant. Zo’n doek kan je ook lichtdoorlatend maken, met als doel dat je een lichtbron onder dit spanplafond plaatst. Meestal is dit dan LED-verlichting. Zo functioneert je plafond als gelijkmatige en indirecte lichtverdeler en heb je geen felle lichten. Daarnaast zijn er enkele onderdelen die je naar wens kan aanpassen:

  • Percentage lichtdoorlatendheid: je kan kiezen hoe lichtdoorlatend je het plafond laat maken.
  • Verschillende kleuren licht: het spanplafond zélf is meestal wit, maar je kan de kleuren van je LED-verlichting naar wens uitkiezen.
  • Dimmen van lichten: je kan ook een dimmer laten installeren. Zo bepaal je zelf de lichtintensiteit voor elk moment en heb je de optie om deze wat zachter te zetten.

Wil je een lichtdoorlatend spanplafond laten plaatsen in jouw woning? Dan is de eerste stap het vinden van een geschikte expert. Dat kan via ons offerteformulier!

lichtdoorlatende spanplafonds

 

Wat zijn de voor- en nadelen?

Alle soorten spanplafonds hebben hun voor- en nadelen. We bespreken kort de goede en minder goede aspecten waar je op moet letten bij een lichtdoorlatend spanplafond.

 

Voordelen lichtdoorlatend spanplafond

  • Daglicht van koepel behouden: als je een koepel in je plafond hebt, is een lichtdoorlatend plafond perfect. Omdat het plafond natuurlijk licht doorlaat, profiteer je optimaal van het licht dat je dakkoepel binnenbrengt.
  • Kunstmatig daglicht effect: als je niet goed tegen felle lampen kan, is het de ideale oplossing. Een lichtdoorlatend spanplafond laat zacht overkoepelend licht door. Het is een soort imitatie van natuurlijk daglicht dat wat zachter is voor de ogen.
  • Snel geplaatst: een nieuw plafond plaatsen duurt normaal erg lang en is stoffig werk. Daarentegen is een spanplafond snel en zonder stof geplaatst. Vaak lukt de installatie ook binnen 1 dag.
  • Akoestisch en geluidsisolerend: dit type plafond is heel goed in het beperken van galm. Het zorgt ook voor minder storend geluid van de kamers erboven. Denk aan voetstappen en gepraat. Zo woon je nóg comfortabeler.
  • Brandvertragend en stofafstotend: deze eigenschappen geven je alle gemak en veiligheid die je nodig hebt bij een nieuw plafond.

 

Nadelen lichtdoorlatend spanplafond

  • Het vervangen van LED-lampen: deze klus is niet zo makkelijk, aangezien het onder je plafond ligt. Zelf vlug een nieuwe lamp inschroeven is hier daarom niet aan de orde. LED-lampen hebben wel een vrij lange levensduur, dus je zal het gelukkig niet snel hoeven te doen.
  • Niet altijd mogelijk op elk plafond: sommige plafonds zijn niet geschikt voor een spanplafond. Bijvoorbeeld als je gordijnen aan het plafond hebt hangen.
  • Hoog prijskaartje: een spanplafond is sowieso een fikse investering, maar een lichtdoorlatend spanplafond is nog iets duurder dan standaard uitvoeringen.
  • Moeilijker te vinden: het is een minder voorkomende soort spanplafond. Niet alle experts hebben ze dus op voorraad. Je moet hiervoor bij de juiste experts aankloppen.

Op zoek naar een expert om je lichtdoorlatende spanplafond te plaatsen? Via onze offerteservice kan je eenvoudig en gratis offertes aanvragen bij meerdere professionals. Kom in contact met experts in je buurt!

 

Hoeveel betaal je voor een spanplafond?

Een lichtdoorlatend spanplafond kost ongeveer 130 à 160 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Let op: niet alle experts gebruiken dezelfde materialen of hanteren dezelfde prijzen voor hun werk. Om een voordelige installateur te vinden, spreek je idealiter verschillende experts aan.

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw lichtdoorlatende spanplafond? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes opvragen via ons offerteformulier. Hier kan je het aanbod, de service en natuurlijk de prijs van verschillende installateurs vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes van betrouwbare experts.

 

lichtdoorlatend spanplafond interieur

 

Zijn er alternatieven?

Ben je niet zeker of je wil gaan voor een lichtdoorlatend spanplafond? Er zijn verschillende soorten spanplafonds en ook andere manieren om je plafond te vernieuwen. We nemen hieronder de 3 voornaamste opties met je door. Zo kan je zelf kiezen wat het beste bij jouw woning past.

 

ALTERNATIEF 1: spanplafond met verlichting

Je kan in je spanplafond ook verlichting inbouwen. Dit hoeft niet onder je spanplafond verborgen te zijn. Dit kan in de vorm van spots of ook als klassieke lichtpunten. Als je kiest voor LED-lampen, kan je ze ook dimmen en/of natuurlijke kleuren kiezen.

Het nadeel bij deze soort is wel dat je de spots en lichtpunten niet meer kan verplaatsen. Als je dit wel nog wil doen, zal je hoogstwaarschijnlijk een nieuw spanplafond moeten laten plaatsen.

Prijs standaard spanplafond: 70 à 90 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2: gyproc plafond

Een gyproc plafond is goedkoper dan een spanplafond en ook nog overschilderbaar. Het bestaat uit gipsplaten die je bevestigt op een onderstructuur van metaal. Er zijn in principe 2 soorten gyproc plafonds. Een die aan je plafond bevestigd is en een die aan je muren bevestigd is.

Een gyproc plafond is vergeleken met een spanplafond wel wat vuiler qua plaatsing, niet zo onderhoudsvriendelijk en heeft nog afwerking nodig.

Prijs gyproc plafond: 55 à 70 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 3: systeemplafond

Een systeemplafond is ook een soort vals plafond dat je onder je bestaande plafond plaatst. Plafondpanelen worden met hangers aan een profiel gehangen, onder je bestaande plafond. Het heeft een soort dambord patroon en is vaak te zien in scholen, grotere kantoren, … Plafondpanelen zijn mogelijk met verschillende eigenschappen (bv. akoestisch isolerend of brandwerend) en in diverse afwerkingen.

Een systeemplafond is over het algemeen wat goedkoper dan een spanplafond. Het ziet er wel minder strak en modern uit, omdat de plafondpanelen zichtbaar blijven.

Prijs systeemplafond: ongeveer 30 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Is een standaard of lichtdoorlatend spanplafond eerder iets voor jou? Dan is een geschikte expert zoeken de volgende stap. Vind makkelijk een betrouwbare specialist via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers