Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Polyester spanplafond

Bij een spanplafond wordt, net onder het bestaande plafond, een kunststof doek tussen profielen aan de muren gespannen. Het doek kan gemaakt worden uit 2 materialen: PVC of polyester. In dit artikel gaan wie dieper in op de polyester spanplafonds. Deze zijn vooral populair om hun sterke structuur en vele uitvoeringsmogelijkheden. Alles over onder meer de soorten, prijs en plaatsing ontdek je hier.

Ga snel naar: soortenprijsplaatsingalternatief: pvc spanplafond

 

Wat is een polyester spanplafond?

Een spanplafond is een soort verlaagd plafond dat net onder het bestaande plafond gemonteerd wordt en bestaat uit een strak gespannen doek. Bij een polyester spanplafond gaat het om een uit polyestervezels geweven doek, meestal afgewerkt met een PU-coating (polyurethaan).

Een polyester spanplafond wordt ook een koud spanplafond genoemd omdat het op kamertemperatuur geplaatst wordt (meer info vind je verderop in het artikel). Dat in tegenstelling tot bij een PVC spanplafond (warm spanplafond), waarbij de ruimte voor de plaatsing van het doek verwarmd moet worden.

 

Soorten polyester spanplafonds

Polyester spanplafonds zijn mogelijk in verschillende uitvoeringen:

 

spanplafond polyester 1. Standaard polyester spanplafond

Polyester spanplafonds hebben door de fijnmazige structuur en opspanning van het doek een heel strakke look. Spanplafonds in standaard wit- en beigetinten (zie foto links) zijn niet alleen het goedkoopst. Ze zijn ook het populairst omdat ze combineerbaar zijn met verschillende interieurstijlen.

Mag het wat meer zijn, dan kan je ook kiezen voor een meer opvallende kleur. Verder kan je kiezen voor een matte of gelakte afwerking.

Prijs: € 70 à 85 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes

 

polyester spanplafond print 2. Polyester spanplafond met print

Door de absorberende polyestervezels van het doek kunnen polyester spanplafonds makkelijk bedrukt worden met een zelfgekozen print of foto. Zolang de aangeleverde foto of print van voldoende hoge kwaliteit is, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Deze bedrukte spandoeken kunnen bovendien zowel als plafond als wand gebruikt worden. Denk maar aan een sterrenhemel in een slaapkamer, een logo op de muur van je bedrijf, …

Prijs: € 90 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes

 

lichtdoorlatend polyester spanplafond 3. Lichtdoorlatend polyester spanplafond

Een uniek effect krijg je door te kiezen voor en spanplafond met een lichtdoorlatend polyester doek. Door een lichtbron boven het spanplafond te plaatsen krijg je het effect van een lichtgevend plafond (zie foto links).

De lichtdoorlatende polyester spandoeken bestaan in verschillende gradaties zodat je de mate waarin het licht doorgelaten wordt zelf kan kiezen.

Prijs: € 130 à 160 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes

 

akoestisch geisoleerd polyester spanplafond 4. Akoestisch isolerend polyester spanplafond

Last van een slechte akoestiek in de ruimte? Dan kan een akoestisch spanplafond de oplossing bieden. Daarvoor worden speciale polyester spandoeken met microperforaties gebruikt.

In sommige gevallen (bvb. in kantoorruimtes) wordt het akoestisch doek nog aangevuld met een extra akoestische isolatielaag (van 10 à 12 mm) tegen het plafond. Zo wordt nog meer geluid geabsorbeerd. Dat het plafond geïsoleerd is heeft geen invloed op het uitzicht (zie foto).

Prijs: € 100 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes

 

Vraag naar de mogelijkheden bij jouw plaatser

De mogelijke uitvoeringen van spanplafonds kunnen verschillen per fabrikant. Vraag de plaatsters die je contacteert daarom op voorhand naar de mogelijkheden. Deze zullen namelijk afhankelijk zijn van de fabrikant(en) waarmee hij samenwerkt.

Je vergelijkt best ook voorstellen van verschillende plaatsers. Misschien werken ze samen met andere fabrikanten, waardoor ze andere uitvoeringen kunnen aanbieden. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van verschillende plaatsers via de offertepagina.

 

Prijs polyester spanplafond

De prijs van een polyester spanplafond is afhankelijk van verschillende factoren zoals:

 • de fabrikant
 • de gewenste functies (vb. akoestisch isolerend / lichtdoorlatend)
 • de afwerking (vb. mat / glanzend / met print / …)
 • de oppervlakte (hoe groter het plafond, hoe lager de prijs per m²)

Voor een standaard spanplafond in polyester betaal je voor een oppervlakte vanaf ± 70 m² gemiddeld € 70 à 85 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Voor kleinere oppervlaktes ligt de prijs doorgaans iets hoger en betaal je gemiddeld € 80 à 90 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Wil je een akoestisch, lichtdoorlatend of bedrukt spanplafond, dan variëren de prijzen tussen € 90 en 160 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

Let op, dit zijn richtprijzen. Alles is afhankelijk van het jouw specifiek project. Je vraagt daarom best offertes aan bij 2 tot 3 gespecialiseerde plaatsers van spanplafonds. Zo kan je de voorstellen makkelijk vergelijken en ben je zeker van een correcte prijs. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

 

polyester spanplafond

 

Plaatsing

De plaatsing van een polyester spanplafond is geen eenvoudige klus en moet volledig correct gebeuren om een mooi en kwalitatief resultaat te garanderen. Je laat de plaatsing dan ook beter uitvoeren door een professionele plaatser van spanplafonds. Deze heeft de nodige kennis en beschikt over professioneel materiaal om de klus tot een goed einde te brengen. De plaatsing verloopt doorgaans op volgende manier:

 1. Profielen bevestigen

  Spanplafonds worden tussen de muren gespannen via een profiel. Deze profielen uit aluminium of pvc worden vastgemaakt aan de muren net onder het bestaand plafond.

  Nutsvoorzieningen en hun invloed op de inbouwhoogte:
  Bij het bevestigen van de profielen moet ook nagedacht worden over de verlichting, kabels, leidingen, airco, … die tussen het oude plafond en het nieuwe spanplafond voorzien moeten worden. Deze hebben namelijk een invloed op de inbouwhoogte.

 2. Spandoek plaatsen en opspannen

  Bij polyester spanplafonds wordt het doek iets groter gemaakt dan de oppervlakte van het plafond. Het doek wordt dan in de profielen gerold met een afgerond mes en zo op spanning gebracht. Het overtollige doek wordt vervolgens afgesneden. Dit alles gebeurt op kamertemperatuur, vandaar dat een polyester spanplafond ook wel een ‘koud spanplafond’ genoemd wordt.

  Maximale overspanning:
  Polyester spanplafonds worden niet in 1 geheel maar in banen gemonteerd. Daarbij zijn overspanningen tot ongeveer 5 meter breedte mogelijk (afhankelijk van de producent). Er is een naad zichtbaar waar de volgende baan begint, maar die zijn tegenwoordig zo onopvallend dat ze niet als storend ervaren worden.

 3. Openingen uitsnijden

  Zodra het spanplafond geplaatst en opgespannen is kunnen de nodige openingen voor bijvoorbeeld verlichting uitgesneden worden. Het is mogelijk om zowel ronde als vierkante gaten voor verlichting in het doek te voorzien.

 

Alternatief: PVC spanplafond

Polyester en pvc spanplafonds zijn op heel wat vlakken gelijkaardig (prijs, sterkte, uitvoeringsmogelijkheden, …). De eigenschappen waarin ze van elkaar verschillen:

 • Samenstelling: pvc spanplafonds zijn relatief dun en flexibel. Omdat ze geweven zijn (uit polyestervezels) zijn polyester spanplafonds iets dikker, robuuster en minder rekbaar.
 • Plaatsing: voor de plaatsing van een pvc spanplafond (warm spanplafond) wordt de ruimte opgewarmd tot 40° à 50°C. Door de warmte versoepelt het doek en kan het makkelijk bevestigd en opgespannen worden. Naarmate de temperatuur daalt, wordt het pvc doek strakker. Een polyester spanplafond (koud spanplafond) wordt op kamertemperatuur geplaatst (zie hierboven).
 • Onderhoud: een pvc spanplafond is heel onderhoudsvriendelijk. Daarbij volstaat het afwassen met een zachte, vochtige doek en een beetje wasmiddel. Door de absorberende polyestervezels is een polyester spanplafond minder vochtwerend en dus niet afwasbaar. Is het doek voorzien van een PU-laag, dan kan je het wel afwassen. Lees meer over het onderhoud van spanplafonds.
 • Demontage: pvc spanplafonds kan je makkelijk demonteren en terug plaatsen. Ook bepaalde polyester spandoeken kan je demonteren en terug plaatsen (afhankelijk van de fabrikant), maar het is doorgaans wel moeilijker.

 

Wat is de beste keuze?

Er kan niet gezegd worden dat een pvc spanplafond beter is dan een polyester spanplafond of omgekeerd. Elk type spanplafond heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Je doet er daarom goed aan om offertes aan te vragen bij verschillende plaatsers. Zo krijg je een beeld van de mogelijkheden en kan je makkelijk voorgestelde spanplafonds, prijzen, inbouwhoogtes, … vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van professionele plaatsers actief in jouw buurt via onderstaand formulier.

 

Offertes voor een spanplafond ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw spanplafond en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 plaatsers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers